И от църквата скочиха срещу гейпарада в събота
И от църквата скочиха срещу гейпарада в събота / netinfo
И от Варненска и Великопреславска митрополия се обявиха против провеждането на насрочения за събота гейпарад в София. “Водени от своя дълг към обществото за нравственото му издигане, изразяваме протеста си срещу подобни публични прояви, които прокламират неморалност и се опитват да подменят изконните семейни ценности. Ние не осъждаме и не презираме тези хора, а осъждаме греха на хомосексуализма и скандалното му рекламиране”, пише в специална декларация на Митрополията.

“Протестираме срещу опита чрез подобни паради да се търси промяна на общественото мислене и нагласи, така че неестественото да се приеме като естествено и да получи одобрение”, се посочва още в позицията на духовниците.

“Библията категорично определя хомосексуализма като грях. Църквата определя хомосексуализма като страст, болест и неестествено състояние вследствие на грехопадението, но Тя предлага и пътя за изцелението от този грях. Светата Православна Църква със загриженост се моли за всеки изпаднал в подобно състояние да осъзнае греха си, да се покае и промени поведението и мирогледа си и да намери истинското си предназначение като човек”, заявяват още божиите служители от Варна.

По-рано от Български национален съюз също се обявиха срещу провеждането на гейпарада. Днес националистите стартират разяснителна кампания „Седмица на нетолерантност към хомосексуализма и педофилията в Българското общество”. До петък в редица български градове, сред които София и Варна, ще бъдат разкрити информационни щандове, подкрепени с разлепване на плакати и раздаване на листовки, запознаващи с опастностите и вредите, до които водят хомосексуалните прояви и индивиди в нашето общество, съобщиха от БНС.

Гейпарадът в столицата се организира от Българската гей организация “Джемини”. Парадът ще премине под мотото "Аз и моето семейство". За предстоящото шествие по софийските улици са поканени представители на Европейския парламент, Европейската комисия, Амнести интернешънъл, българските депутати в Европейския парламент, европейските социалисти, младежите социалисти, ПЕС, Интергрупата по правата на гей и лесбийки в Европарламента, Кмета на Столицата Бойко Борисов и българските социалисти (БСП), съобщава сайтът на “Джемини”.