Хотели във Варна крият нощувки заради таксата
Хотели във Варна крият нощувки заради таксата / netinfo
Част от хотелите във Варна отчитат съмнителна запълняемост по време на активния летен сезон. Това заяви финансистът на общината Димо Стоев.

За юли и август миналата година някои хотели отчитат над 100 % запълняемост заради допълнителните легла, които се поставят в стаите. В същото време според хотелските регистри други хотели са били наполовина празни, посочи общинският ковчежник.

Не е изключено да се прикрива леглова база, което е за сметка на общинската хазна, заяви Стоев. Интерес за финансистите буди и фактът, че хотелите в градската част са били запълнени на 47% общо в пика на активния туристически сезон.

365 са хотелите във Варна и близките курорти. Врати за туристи през изминалата година са отворили 9 нови сгради. С тях общата леглова база вече е 53 976.

Десетина хотела дължат общо четвърт милион на общинската хазна, съобщи Димо Стоев. Той посочи, че събраните през годината курортни такси са в размер на близо 2,5 милиона лева. Сумата е с 95 хиляди повече от предходната, като не се броят събраните стари дългове, уточни Стоев.

Равносметката от изпълнението на Бюджет 2006 е 152 милиона приходи към 139,6 милиона разходи, отчете общинският финансист. Първоначално приетите общински пари за годината бяха близо 130 милиона. В края на 2006 г. бюджетът бе актуализиран и увеличен с 10 % до 142,5 млн. лева.

Увеличението на приходната част се дължи на получените повече държавни и местни приходи. С 54% са нарастнали събраните имуществени данъци. Общинските такси, които формират повече от половината неданъчни приходи, пък са нарастнали с 18%.

Бюджетът за миналата година изпълни своята цел – постигане на финансова стабилност на Община Варна, коментира Стоев.