Хиляди излязоха на улицата, Варна е блокирана: LIVE
Хиляди излязоха на улицата, Варна е блокирана: LIVE / снимки: Impact press group

Над 1000 варненци се събраха първоначално на площада до общината, за да се включат в бунта срещу своеволията на енергоразпределителните дружества. Много от присъстващите развяват националния флаг. Голям трибагреник се вее и от сградата на общината, както вчера обеща кметът.

Следете в реално време на интернет страницата на Дарик Варна осмия пореден протест срещу високите сметки за ток в морския град:

11,01: Протестът започна със символично отдаване на последно сбогом на електроразпределителните компании. До паметника в градинката до общината е поставен черен картонен ковчег, на който с бели букви пише „ЕРП Монопол". За да се „сбогуват" с ЕРП-тата, край ковчега преминаха десетки. Организаторите са се подготвили и с музика, която звучи от тонколони. Очаква се след минути протестиращите да потеглят на шествие по варненските булеварди.

11,03: Сред демонстрантите вече е и неформалният им лидер Иван Петров, който в сряда беше наръган с нож след края на шествието.

11,07: Протестиращите обявиха исканията си. Сред тях са връщане на собствеността на ЕРП-тата на държавата, разсекретяване на приватизацинните договори от последните 24 години и  ревизина ДКЕВР с 50% гражданско участие.

11,17: Броят на демонтрантите постоянно расте и вече е над 2000.

11,20: Провокатори опитаха да поведат тълпата към Катедралата. Иван Петров се намеси и върна тръгналите, като заяви, че това е провокация.

11,28: Шествието потегли по бул."Мария Луиза".

11,38: Кордон от над 100 жандармеристи е блокирал кръстовището пред Катедалата и не допуска протестиращите към Аспаруховия мост. За разлика от предните протести, множеството не се спря пред полицаите и направо зави по бул“Владислав". Броят на демонстрантите непрекъснато расте и те вече са около 3000.

11,44: Протестиращите стигнаха до Централна поща, след което тръгнаха в обратна посока. Демонстрантите се разпръснаха и част от тщх поеха по бул."Съборни", явно с цел да изненадат кордона пред Катедралата. Останалите протестиращи се събират на площада пред най-големия варненски храм.

11,52: Полицейският кордон пропусна протестиращите, които се насочват към Аспаруховия мост. Няма сблъсъци между полиция и демонстранти. В момента многохилядното шествие е до бензиностанция "Лукойл", на около 200-300 метра от моста. Забелязва се черно чучело с бял надпис "Крадци".

12,02: Движението по Аспаруховия мост е блокирано и в двете посоки. На протеста вече има над 10 000 души.

12,13: Шофьорите на блокираните на моста коли подкрепят демонстрантите с клаксони.

12,29: Шествието се насочва към централния офис на "Енерго-Про" на ул."Девня". Тълпата се раздели на две групи, които вървят към целта по два маршрута - едните слязоха от моста по отбивката след самия край на моста, другите предпочитат да минат по ул."Александър Дякович". Част от тях не завиха и се насочват по бул."Мария Луиза" към общината.

12,35: Малка част от демонстрантите достигна офиса на "Енерго–Про". Пред сградата има полицейски кордон. Пред тях протестиращите опънаха голямо знаме.

12,41: Кордонът увеличи своята численост е се прегрупира пред сградата на Енергото.

12,44: Към сградата на "Енерго–Про" полетяха камъни, яйца и кофичка кисело мляко. ТМножествотп скандира "Мафия" и "Оставка".

12,50: Две от стъклата на сградата са счупени от хвърлените камъни.

Хиляди излязоха на улицата Варна е блокирана LIVE
netinfo

12,52: Десетки хиляди са вече участниците в протеста, който се превръща в безпрецедентен.

12,53: Голяма част от демонстрантите вместо към общината, след Катедралата пое по бул."Владислав". Движението на автомобили е спряно. Шофьорите на блокираните коли слизат и ръкопляскат на преминаващите демонстранти. Колите на полицията пък са закичени с карамфили.

12,57: Мятането на къмъни по сградата на "Енерго–Про" продължава. Още няколко стъкла са счупени. Кордонът от полицаи, който охранява сградата, вече наброява над 100 униформени при над 2000 демонстранти.

13,01: Жандармеристите започнаха да удрят с палки по щитовете. Звукът явно стресна протестиращите, които започнаха да се изтеглят.

13,03: Десетки хиляди се движат по "Владислав". Всички пресечки на булеварда са задръстени от автомобили. Краят на колоната от хора не се вижда.

13,05: За кратко колоната спря на кръстовището до кръглата банка, след което продължава към мол Varna towers ("Двете кули"). В началото на колоната е депутатът Димитър Карбов с няколкомесечния си син. В челото се забелязва и картоненият ковчег с надпис "ЕРП Монопол".

13,20: Шествието пое по ул."Андрей Сахаров" (между гробищатата и Гранд мол). Улицата около горния подход към паркинга на мола е блокиран от автомобили.

13,29: Многохилядната колона от хора вече е на "Сливница'. Движението и тук е блокирано. Коли правят обратен завой в собственото си платно, за да избегнат блокирането. Автобусите на градския транспорт поздравяват с клаксони демонстрантите.

13,31: Неформалният лидер на протестиращите Иван Петров обясни, че демонстрантите се разграничават от ексцесиите пред сградата на "Енерго–Про".

13,33: Долният лъч на протестиращите, който бе на ул."Девня", премина покрай Областна управа, където множеството се спря за кратко и скандира "Мафия".

13,39: И двата лъча протестиращи започнаха да оредяват. По "Сливница" към общината се движат около 2000 души. Пътниците на попаднал в шествието автобус опънаха плакат с надпис "Стига политически монополи".

Значително оредяха протестиращите и в другата част на града. След като достигнаха до Окръжния съд, те се разделиха на две. Едните поеха към общината, а по-голямата част се насочи по бул."Владислав".

13,52: На няколко места във Варна има протестиращи групи като вече е трудно да се каже колко точно е броят на демонстрантите. Две групи от по няколко хиляди души, предимно млади хора, вървят една срещу друга по „Сливница". Край Централна пощяа има трета група, а няколко хиляди са се събрали пред мол Varna towers(Двете кули).

13,56: Двете групи от протестиращи на "Сливница" се сляха. Пеейки "Тих бял Дунав", множеството се отправи към общината.

14,02: Около 1000 демонстранти пред общината посрещна множеството, което дойде откъм "Сливница".

14,04: Блиозо 300 демонстранти блокираха кръстовището на бул."Владислав" с ул."Отец Паисий"(до кръглата банка).

14,14: След като скандираха "Всеки ден ще е така до победата" и изпяха националния химн, събралите се пред общината започват да се разотиват. Най-големите ентусиасти призовават останалите да поемат към изходa на Варна в посока София, а магистралата да бъде затворена. Призивът не срещна особено одобрение.

14,16: В градинката до общината гори голям огън. До паметника на загиналите в Сръбско-Българската война е запален ковчегът, който предвождаше шествието. Изгорени бяха и няколко сметки за ток. Кръстовището пред кметството отново е блокирано от демонстранти. Протестиращите се уговарят за пореден протест в 18 часа утре.

14,21: Около 1000 души, предимно на ученическа възраст, поеха по четирите платна на бул."Мария Луиза" в посока Катедралата. Скандират "Мафия". Намерението на тълпата е да се присъедини към групата демонстранти пред Varna towers.