документ
документ / iStock/Getty Images
Шофьорската книжка на мъжа била отнета заради извършено преди време в Германия нарушение

На 4 януари 2017 г. подсъдимият подписал и подал декларация пред Сектор”Пътна полиция” на МВР - Варна, в която заявявал, че свидетелството му за управление на МПС е изгубено. Декларацията била подадена с цел издаване на дубликат от документа. В действителност шофьорската книжка на мъжа била отнета, заради извършено преди време в Германия нарушение на немското законодателство за движение по пътищата – шофиране в нетрезво състояние, с 0,7% алкохолна концентрация.

С налагане на глоба и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ за определен срок, свидетелството му било временно отнето от компетентните чуждите власти, а впоследствие чрез консулска служба до МВР била изпратена оригиналната шофьорска книжка на българския водач.

За потвърдената неистина в писмена декларация, Варненският районен съд призна за виновен 56-годишен мъж в извършването на документно престъпление по чл. 313, ал.1 от НК. По внесено от прокуратурата постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, му бе наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лв. Разноските по делото също се възлагат на подсъдимия.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване в 15 дневен срок.