Гледат мярката за неотклонение на кмета на Белослав
Гледат мярката за неотклонение на кмета на Белослав / Sofia Photo Agency, архив

Мярката за неотклонение на кмета на Белослав Емил Дичев ще бъде гледана от Варненския апелативен съд. Той беше задържан заради получаване на подкуп. С решение на съда Дичев бе отстранен от длъжност до отпадане на тази необходимост.

Той е в ареста от 17 декември. Малко преди задържането си кметът на Белослав е получил 5000 лева. Банкнотите са били белязани, като са били открити при последвалия обиск на касата в кабинета му. При претърсване там са били открити и иззети общо 150 000 лева в различни валути.

Получените от Дичев 5000 лева са му били дадени от Борислав Борисов от газовата компания „Брод 1". В замяна кметът е трябвало да съдейства на компанията за узаконяването на документи за изграждане на терминал за течен газ в Белослав. От кмета било поискано оказване на въздействие над местните общински съветници в приемането на решение в полза на фирмата.

От ареста кметът на Белослав Емил Дичев е упълномощил заместника си Калина Тодорова да изпълнява кметските задъжения. Самият той е в неплатен отпуск от 20 до 31 декември. Документите той е подписал след задържането му и преди да бъде отстранен от длъжност с решение на Варненския окръжен съд.

Заседанието по обжалване на мярката му за неотклонение започва в 10:00 часа.