Феновете с ултиматум за решаване на казуса „Спартак”
Феновете с ултиматум за решаване на казуса „Спартак” / spartak1918.com

В срок до 30 септември ръководството на двата отбора да намерят решение на срамния за институцията „Спартак" казус. Това се заявява в декларация на ръководството на ФК „Тополите", който представлява „Спартак" на феновете. Според тях политически, икономически и други интереси са довели до сегашната непоносима ситуация, която „по чудо до сега се разминава без жертви".

Ето пълният текст на декларацията:

„В продължение на три месеца сме в центъра на вниманието на футболната общественост на Варна. Досега търпеливо изчаквахме нещата да си дойдат на мястото по естествен път, но с оглед на това, че все повече се задълбочава истерията се чувстваме длъжни да се намесим. Това, че някои хора водят война със собствените си фенове си е техен проблем, но ние няма да допуснем да се упражняват в риторика на наш гръб и да обиждат зрителите на с. Тополи, които за разлика от мургавите свирачи на вувузели и от безумните лумпени са скромни, обективни и разбиращи от футбол хора.

Водени изцяло от желанието да осигурим на нашите привърженици повече футболни мачове и от възможността да се осъществи мечтата на тополчани да имат една модерна спортна база, тръгнахме на преговори с ръководството на сегашния ФК Спартак -„Инжстрой", но те намериха по-евтин начин да си регистрират клуба. Доколко това е редно да вземеш правата на клуб, завършил на второ място в „А" регионална група, не е наш проблем, а на други инстанции. След това дойде ред на т.н. отбор на феновете. Нашите искания отново бяха принципни и коректни. От там политически, икономически и други интереси доведоха до сегашната непоносима ситуация, която по чудо до сега се разминава без жертви. Учудващо за нас е бездействието на местната власт и ангажираните в този скандал политици, общественици и спортни деятели.

Само защото имаме глави на раменете си не сме спрели до сега участието на клуба в първенството, защото си даваме сметка, че това би довело до непредвидими последствия и човешки трагедии. Но тази истерия трябва да спре.

Поставяме ултимативно към ръководството на двата отбора нашето искане в срок до 30 септември да намерят решение на този срамен за институцията „Спартак" казус.

Готови сме с план, при който задължително с наше участие всички страни да бъдат в голяма степен удовлетворени. В противен случай, нашата съвест ще е чиста, но други хора ще носят отговорността за последствията, за пропуснатата възможност всичко да приключи човешки и цивилизовано и да се върне „Спартак" там където му е мястото."

Декларацията е подписана от ЦС на ФК „Тополите" в лицето на Л. Радев и В. Василев.