ЕРП-тата остават монополисти и след либерализацията на енергийния пазар
ЕРП-тата остават монополисти и след либерализацията на енергийния пазар / снимка: sxc.hu

След либерализацията на енергийния пазар в България електроразпределителните дружества ще останат естествен монополист, тъй като те са собственици на мрежата. Те ще отговарят за отстраняването на авариите и ще засичат електромерите. Това стана ясно на организирана от Министерството на енергетиката информационна среща във Варна.

На свободния пазар ще може да бъде договаряна само цената на енергията, а КВЕР ще определя стойността на мрежовите компоненти, които формират крайната сметка за потребителя, обясни Даниела Петрова от „Енерго Про”. Тя допълни, че абонатите няма да останат без захранване, ако избраните от тях търговци на ток не могат да изпълнят услугата. В такива случаи снабдяването ще се извършва от доставчика, който е последна инстанция. Такива са трите електроразпределителни дружества „Енерго про”, ЧЕЗ и ЕВН.

Търговията с електроенергия на едро ще се осъществява на Българската независима енергийна борса, която чрез специално разработен алгоритъм ще определя цените за различните часове от денонощието. Тя ще стартира от 11 декември, а регистрираните лицензирани търговци досега са 148, обяви зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

Окончателният доклад на Световната банка за либерализацията на енергийния пазар в България ще бъде изготвен през пролетта, но междинният вариант ще бъде представен до края на ноември. Тогава ще бъде избран моделът, който ще се приложи у нас, като в него ще бъдат запазени енергийните помощи за социално слабите, каза още Николов.