/ Дарик Варна, архив
Хиляди ще се съберат край морския бряг тази нощ, за да посрещнат Джулай морнинг. Тази година неформалният празник съвпада с нощта на петък срещу събота, което е допълнителен стимул да му се отдадете. Дарик избра за Вас някои от по-интересните възможности да се включите в организираните събития за Джулая(представяме ви ги от север на юг). 

За втора поредна година в Шабла ще има хепънинг за Джулай морнинг. Изгревът на първото юлско слънце ще бъде съпроводен с вечните български хитове, изпълнени от супергрупата „Легендите”. Сцената ще бъде построена на централния плаж на къмпинг "Добруджа" (на 6 км. от Шабла). Това е мястото, където няма на кого да пречиш нито с музиката, нито с купона цяла нощ, уверяват организаторите от Община Шабла.
Музикалната програма ще започне към 22,00 часа с местната група "Фара бенд". В 1,00 часа след полунощ варненските поп, рок и блус банди "Boomerang band" и „Headmaster“, ще подгреят преди кулминацията на вечерта.

netinfo

Данчо Караджов от Сигнал, Стенли от Тангра, Любо Киров, Митко Кърнев от D2 и останалите от „Легендите” ще се качат на сцената преди настъпване на утрото. Очаква се купонът да продължи до 6,00 сутринта, а входът за хепънинга е свободен. 

Традицията първото юлско слънце да се посреща с концерт в местността „Огънчето“ край Камен бряг ще бъде спазена и тази година, съобщават от община Каварна. На сцената край брега ще се качат младите български рок банди „The Lefties“ от Шумен, русенците „Анекдот“, „Pleasure“ отДобрич, Иво Руев бенд и румънците от „Scarlet Aura“. Звезди Керемидчиев и група Ахат точно в първите минути след изгрева ще изпълнят емблематичната песен на  Юрая Хийп от 1971 г. July Morning. Началото е в полунощ, а купонът и тук ще продължи до 6,00 часа сутринта.

netinfo

Престижният фестивал за късометражно кино в Балчик ще отпразнува големия финал и награждаването на печелившите със специално парти за Джулай морнинг. За традиционното морско посрещане на този ден организаторите на фестивала са планирали незабравимо парти и ескалация на качественото прекарване в качествена музикална компания. Vanderley, Oто от Groovy Sessions и Undomondo от Истанбул ще се погрижат изгрева в събота и първите юлски лъчи да се превърнат в запомнящо се преживяване в градината на Двореца.

С музика на живо ще бъде посрещнато първото юлско слънце и в курорта Албена. Русенската банда Тhe Hitch-Hikers е гвоздеят в програмата на едно от плажните заведения, което предлага вход свободен и промоционални цени на алкохолните напитки.

Култовата песен на Uriah Heep "July morning" ще звучи и на варненския плаж, както и на плажа в кв."Аспарухово". За посрещането на първото юлско слънце обаче няма някаква специална организация, освен тази на плажните заведения.

Купонът на варненския плаж включва и подгряващото парти на MTV, което ще нажежи настроението преди големия концерт на 15 юли. Домакин на купона ще е едно от плажните заведения. 

Лекари на плажа за Джулая и концерта на MTV

На Джулая през цялата нощ на варненския плаж ще има дежурен екип, обяви преди дни пред Дарик д-р Иван Иванов, шеф на ДКЦ I „Света Клементина”, чиито екипи осигуряват медицинското обслужване по 24 плажа – от курорта „Златни пясъци” до квартал „Аспарухово”. 

Празнично посрещане на Джулая ще има и на Фичоза. Организaтори на партито са мото клуб „Диви деца". „Както всяка година ще се съберем да посрещнем юлското утро с хубава музика и много бира", казват те за това, което ще се случи довечера на Фичоза. В купона край брега ще се включат групите "Фокус", "Акащи джуджета" и "Spotlight".

Нещо по-различно като изживяване предлагат от варненския велоклуб „Устрем". Джулайският велопоход тръгва в 18,30 от Катедралата и предвижда спане на палатки в района на Паша дере. Колоезденето обикновено е около час-час и половина. Ще има обаче осигурен транспорт за храна и багаж. „Добре дошли са и всички позитивно настроени хора, които искат да дойдат по друг начин - с автомобил, на стоп или друг транспорт, стига да си го осигурят”, отбелязват организаторите. 

Посрещането на първото юлско утро се очаква да се превърне в празник и в Шкорпиловци. Там организацията е на едно от плажните заведения. Дългата няколко километра пясъчна ивица в Шкорпиловци предразполага и събирането на малки и големи компании. 

Ако изброените възможности във и край Варна не са ви достатъчни, имате още една за Джулай морнинг. За нея обаче ще трябва да пропътувате 200 км. Мащабен купон за Джулая се очертава за поредна година в Тутракан. Малкият крайдунавски град ще посрещне самия Джон Лоутън, а компания на сцената на поляна „Лодкостоянка” ще му правят БТР, Подуене Блус Бенд и още 10 групи. 

Ясно, топло и сравнително тихо ще е времето в първите часове на 1 юли във Варна и цялото Северно Черноморие. Температурата в морската столица тази нощ няма да падне под 25 градуса. Толкова е и температурата на морската вода. 

Празникът Джулай Морнинг носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година и е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Тогава Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната нелегално. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях.