/ Община Варна
Международният джаз фестивал “Варненско лято”, организиран от Община Варна и Варненското джазово общество, предлага интересна програма по случай 30-та годишнина от създаването си. 

Обучават майсторски класове в лятната академия „Варненско лято“

Поредицата концерти започват на 29 юли и ще продължат до 1 август, включително. Програмата е дело на основателя на фестивала Анатолий Вапиров и включва 8 концерта, които ще започват всяка вечер от 20 ч. на сцената в двора на Археологическия музей.

На 29 юли, четвъртък, зрителите ще могат да се насладят на изпълненията на Васил Хаджигрудев трио - ХАКО, създадено в Испания през 2016. Вторият концерт е на Пьотър Барон трио от Полша. 

На 30 юли, петък, първият концерт ще е българският проект Space Kadillak, в който Александър Логозаров ще представи дебютния си албум с едноименната група Space Kadillak. В проекта свирят някои от най-утвърдените мултижанрови български музиканти - Росен Захариев (тромпет/флюгелхорн), Михаил Иванов (контрабас) и Стефан Горанов (барабани).

Вторият концерт ще е на Via Mavis трио от Франция, Австрия и Нидерландия с две български имена - Виктор Бенев и Виктория Кирилова, а Мартин Хафизи е барабанистът на триото.

На 31 юли, събота, първи на сцената ще излязат музикантите от Живко Василев квинтет, Михаил Иванов, контрабас и Борислав Петров, който излиза на професионалната сцена като барабанист на българската поп-рок група Сленг. Вторият концерт е на групата KUHN FU от Германия и Турция, която има над 200 концерта в 23 държави.

Произведения на Любомир Пипков ще звучат на „Варненско лято“

В последната фестивална вечер в неделя, 1 август, ще се изяви първо Димитър Льолев  квинтет, басистът Борис Таслев и китаристът Александър Логозаров.  На тромпета е Михаил Йосифов.

Финалният концерт на Варненския джаз фестивал ще бъде на Sketchbook Quartet от Австрия, в състав Леонхард Скорупа, саксофон, Анди Тауш, китара, Даниел Мозер, бас кларинет, FX и Константин Кройтлер, барабани.

Билетите са на цена 20 лв., а за ученици на възраст от 8 до 15 години - 5 лв., могат да се купят в деня на всеки концерт след 18:00 на място в Археологическия музей.