Дръзки участва в операцията на НАТО в Средиземно море
Дръзки участва в операцията на НАТО в Средиземно море / netinfo
За участие в ”NOBLE MIDAS-08” и в операцията на НАТО в Средиземно море “Active Endeavour” заминава утре фрегата “Дръзки” с командир капитан II ранг Панчо Панчев от състава на дивизион патрулни кораби на военноморска база Бургас, съобщават от Военноморските сили. Корабът ще бъде изпратен с тържествена церемония от пункта за базиране Атия.

В учението ”NOBLE MIDAS-08” участват кораби от повечето Средиземноморски държави. По време на това учение ще бъдат оценени оперативните способности на кораба и екипажа за сертификация на Второ ниво на НАТО.

В операцията на НАТО “Дръзки” ще изпълнява няколко задачи, сред които: наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие да извършва проверка на кораби и товари; операции по ескортиране на не бойни кораби на страни членки на НАТО; готовност при провеждане на специфични морски операции в отговор на терористични действия да осигури участващите в тях сили.

Фрегата “Дръзки” е в състава на военноморска база Бургас от ноември 2005г. Това е третото участие на кораба в операция на НАТО в Средиземно море “Active Endeavour”. Първите две участия на кораба в тази операция се проведоха през същия период на 2006 и 2007 година.