Доц. Риналдо Шишков: Дядо Коледа съществува!
Доц. Риналдо Шишков: Дядо Коледа съществува! / снимка: Народно дело

Дядо Коледа съществува, а вярата в чудеса до определена възраст развива въображението, съобщи във варненското Дарик кафе доц. Риналдо Шишков, ръководител на Първа психиатрична клиника в болница „Св. Марина” и един от 114-те най-добри лекари на Варна.

Попитан дали е хубаво децата да бъдат лъгани за съществуването на Дядо Коледа, специалистът отговори, че белобрадият старец има положително въздействие върху човешката психика. Митът за Дядо Коледа поощрява вярата в чудеса. „Децата имат по-богата фантазия и се идентифицират с приказните герои. Лошо е, когато няма граница. За щастие, грешките в подражанието са по-малко”, добави медикът, като не пропусна да спомене ролята на родителите за по-адекватното възприемане на приказките и героите от комикси..

Хората с психични проблеми имат по-добро качество на живот от средностатистическите българи, каза още във варненския ефир на Варна доц. Риналдо Шишков, който е и зам.-ректор на Медицинския университет.

Според направено проучване психично болните неглижират множеството проблеми, с които се сблъскват здравите хора. Те са въвлечени повече в собствения си свят и са по-малко ангажирани със социалните трудности, разкри специалистът. Тяхното разбиране за качеството на живот е по-различно от това на психически стабилните. „Един милионер с „Бентли” и с яхти може да се чувства по-неудовлетворен от клошаря, който рови по кофите за смет”, даде за пример доц. Шишков. Той, заедно с Александър Попов и Георги Попов, са най-добрите психиатри във Варна според проучването на Дарик.

Специалистът обясни също, че българите с психични заболявания са добри хора. Извършват противоправни действия, но не от злоба или с користна умисъл. „Те няма да откраднат, за да богатеят, а за оцелеят”, посочи доц. Шишков и уточни, че психичноболните са опасни само когато се чувстват заплашени.

Според медика българинът вече има културата да търси психиатрична помощ. До специализираните кабинети обаче стигат хората от големите градове. В малките населени места срамът и страхът да се консултираш с психиатър все още съществува.

По този повод доц. Шишков разказа любопитен случай, с който преди години се сблъскал негов колега. Баща на пациент на психиатрията отишъл при лекаря и го помолил да не изпраща епикризата на сина му на село. Медикът с учудване попитал бащата как е обяснил шестмесечната липса на детето си. „Казах на хората, че синът ми е в затвора”, отговорил той.

Един от най-добрите лекари на Варна каза още, че няма празнична депресия. Самотата, която е сред причините за депресивните състояния, на празниците е по-силна, отколкото в делничните дни.

По думите на доц. Шишков леките депресии, свързани най-вече със стреса, се увеличават. Тежките психически разстройства като шизофренията обаче са константна величина – около 1%. При тях стресът може да бъде отключващ фактор, но не е основната причина за появара на заболяването. Те имат по-скоро генетичен характер, поясни специалистът.

По думите му потиснатостта, нежеланието за работа, трудното ставане сутрин могат да бъдат сред симптомите за депресии. Към специалист хората трябва да се обърнат, когато тези състояния станат трайни и се задълбочават. „Леките депресии са нещо нормално за всеки човек. Важното е да отшумяват и да не се задържат”, обясни доц. Шишков. От тях може да се излезе след разговори с приятели и любими занимания, както и с психотерапия. Към медикаментозно лечение се прибягва едва когато се наблюдава тежко депресивно състояние, каза в заключение психиатърът.