/ Медицински университет - Варна
Годишно в Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" постъпват над 150 новородени със сърдечна малформация
доц. д-р Петър Шивачев
97775
доц. д-р Петър Шивачев
  • доц. д-р Петър Шивачев
"Родителите не трябва да се обвиняват за деца, родени с вродена сърдечна малформация". Това заяви в интервю за Дарик доц. д-р Петър Шивачев от Първа детска клиника във варненската Университетска болница „Света Марина”.

Сърцето се формира между втората и осмата седмица на ембрионалното развитие. Има наследственост, но тя не е голяма. Външни фактори обаче нарушават правилното формиране на сърцето. Това могат да са прекарани инфекции по време на ранната бременност, радиация, пушене, прием на лекарства, алкохол, наркотици и други. По-висок риск от вроден порок на сърцето има и при зачеване ин витро, обясни доц. Шивачев, който е преподавател в Медицинския университет във Варна.

Над 140 специалисти участваха в първата национална конференция по инсулт във Варна

У нас с вродени сърдечни малформации (популярни като порок на сърцето) са 8-10 на 1000 живородени деца, като малко по-често се открива при момчетата. Между 18-тата и 22-тата гестационна седмица е най-подходящият период за фетална ехография, която може да установи порок на сърцето преди раждането и евентуално да бъде прекъсната бременността. На запад фетални интервенции се извършват, ако бъде установена сърдечна аномалия на плода, посочи  детският кардиолог.

В световен мащаб няма вродена сърдечна малформация, при която няма метод на лечение. У нас за момента единствено при Синдрома на хипопластично ляво сърце практически не може да се приложи лечение. 

Проф. д-р Св. Георгиев: Решението за поставяне на стент трябва да се взема от екип от различни специалисти

Резултатите зависят от много фактори, като нивото на медицината, развитието на диагностиката, кардиохиругията и реанимацията. Не на последно място и от финансовите възможности. По-голяма част от диагностиката и лечението се поема от Здравната каса. В някои случаи се налага доплащане, но тогава се ползва помощта на Фонда за лечение на деца, изтъкна доц. Шивачев.

Годишно в Първа детска клиника се приемат между 150 и 200 деца със сърдечни малформации. Във Варна обаче няма възможност за оперативно и транскатетърно лечение, което се извършва само в София. 

Целият разговор с доц. д-р Петър Шивачев е в прикаченото аудио.