Доц. Емануела  Мутафова
Доц. Емануела  Мутафова / Медицински университет - Варна
За 25 години в МУ Варна са се дипломирали 1200 здравни мениджъри
Доц. Емануела Мутафова
99100
Доц. Емануела Мутафова
  • Доц. Емануела Мутафова
За един здравен мениджър е важно да се отнася сериозно към работата си, като той самият да не се взема много насериозно.  Трябва да бъде професионалист, но и лидер, за да може да увлича хората, да взема тяхното мнение и да го консолидира. Това сподели в интервю за Дарик доц. Емануела Мутафова от Факултета по обществено здравеопазване в Медицинския университет във Варна, който тези дни чества 25 години специалност "Здравен мениджмънт". Специалността е въведена зъ първи път в България именно във Варна, като за четвърт век над 1200 души са се дипломирали. Реализацията на бакалаврите достига до 93 %, като над 87 на сто от тях работят по специалността. При магистрите реализацията достига над 98 %. 

В здравеопазването в България обаче тече една бясна промяна най-вече на мениджърско ниво. Текучеството на здравните мениджъри не е добре за системата, смята доц. Мутафова. Според нея критериите на експертност и оценката за назначаване на кадрите се изместват от други принципи - политически, роднински и други, но не и от принципа на експертност. 

Много често преподавателският екип на университета е изправен пред много сериозно предизвикателство, защото студенти от магистърските програми по здравен мениджмънт са директори на Регионални здравни каси, началник-отдели в министерство, началници на болници и клиники, шефове на катедри, ректори и зам.-ректори. Студенти както в българоезичната, така и в рускоезичната програма, са хора с докторски степени, защитили дисертации с много високо научно ниво. 

„Това са високо ерудирани хора с огромен практически опит и за нас е сериозно предизвикателство да застанем пред тях”, изтъкна доц. Мутафова.

Процентът на дипломираните здравни мениджъри, които се реализират в чужбина, не е много висок. Студенти на МУ-Варна са успешно реализирани и на ръководни позиции в страни като САЩ, Франция, Англия, Холандия и Македония.

„Нашите студенти, връщайки се от специализация и стажове в чужбина, или работейки навън, са абсолютно равнопоставени в своите умения и знания със специалистите от други университети. Това за нас е голям комплимент”, отбеляза специалистът по здравен мениджмънт.

Медицинските ТВ сериали, които ползват професионални консултанти, са успешни. Филмите на медицинска тематика, които представят с ирония лекарската професия, пък не са полезни, смята доц. Емануела  Мутафова.

Целият разговор с доц. Мутафова е в прикаченото аудио.