До края на годината решават бъдещето на Дупката
До края на годината решават бъдещето на Дупката / Дарик Варна, архив

До края на годината би могло да се намери решение и теренът, известен като „Дупката“ в центъра на Варна, да бъде облагороден. Такава надежда изрази министърът на културата Вежди Рашидов, който, заедно с кмета Иван Портних, посети и огледа мястото.

Държавата ще търси възможности да намери пари по европейски проекти, за да обезщети собственика на земята Георги Гергов, който иска за нея десетки милиони левове.

„Водихме разговори и с премиера, тъй като без негова намеса тези неща трудно биха могли да се случат. Пари могат да се намерят. 2015 – 2020 година се отварят новите програми и там има достатъчно пари по „Регионално развитие“, както и по още направления, откъдето могат да се търсят пари за култура. Години наред много правителства са избягвали темата, но е обидно центърът на Варна да стои в този вид. Трябва да си даваме сметка, че ако искаме да развиваме туризъм и да идват приходи в държавата, крайно време е някой да намери смелост и държавническо поведение този проблем веднъж завинаги да се реши“, обясни министърът, който призна, че казусът е „Параграф 22“.

„Заради тази археология, която излезе тук, нито собственикът може да строи, нито Варна може да осъществи проектите си и да стане центърът. Ние трябва да излезем от този параграф“, коментира Рашидов. Той посочи още, че има идея да бъде обявен международен конкурс за архитектурно решение за визия на Дупката.

Малките и големи Римски терми, Аладжа манастир, Джанавара, Караач теке, Некрополът и още няколко обекта ще бъдат предоставени за стопанисване на общината, обяви Рашидов. Целта е местната власт да се грижи за тях и да развива успешно туризъм.

Във Варна ще бъдат избрани приоритетни обекти, където има поток от туристи, които да бъдат подготвяни за кандидатстване с проекти по новата програма, съобщи министърът. Готов е и актуализираният списък с паметници на културата в града. Те спокойно вече могат да бъдат ремонтирани и санирани.

„В списъка има над 600 обекта. В следващия програмен период една част от средствата ще могат да бъдат използвани пряко за възстановяването на фасадите на паметниците на културата. Сега, когато имаме готов списък, на 15 септември вече можем да кандидатстваме и от началото на следващата година в обхвата на централната част и пешеходния ринг да започне възстановяване облика на всички сгради - паметници на културата", заяви кметът Иван Портних.

Около 4 милиона души са видели българската изложба, която беше гост на „Лувъра“, добави още Рашидов.