Димо Алексиев взе Аскеер за изгряваща звезда
Димо Алексиев взе Аскеер за изгряваща звезда / снимка: БГНЕС

Димо Алексиев беше отличен за изгряваща звезда на 19-те награди „Аскеер”, които бяха раздадени в навечерието на 24 май на церемония в театъра на Българската армия в София. Актьорът спечели отличието за ролята си на императора тиранин в спектакъла „Калигула” на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Постановката беше номинирана в още три категории - за най-добро представление, най-добра режисура (Явор Гърдев) и театрална музика (Калин Николов).

Три награди "Аскеер" получи спектакълът на Десислава Шпатова "Изкуството да смиташ боклука под килима". Спектакълът на Пазарджишкия театър беше обявен за най-добрия на този сезон, Десислава Шпатова взе "Аскеер" за режисурата му /както и за режисурата на "Тихи, невидими хора"/, а Ирмена Чичикова, която играе в него победи в категорията главна женска роля.

При мъжете с втори "Аскеер" в кариерата си се сдоби Николай Урумов за "Краят на играта" от Самюъл Бекет, постановка на Лили Абаджиева в Театър 199.

Почетния "Аскеер" получи 78-годишният актьор Георги Черкелов. Заради наградата той пристигна от Шри Ланка, където прекара последните няколко месеца. В Коломбо живее неговата дъщеря София.

Минискандал по време на нея заформи актьорът Иван Ласкин, който се заяде с театрална работилница "Сфумато", като намекна за липсата на публика там. На няколко пъти той отбеляза, че догодина фондация "А`Аскеер" ще трябва да се прекръсти на "О`Аскеер", шегувайки се със спектакъла на театрална работилница "Сфумато" "ОООО-Сънят на Гогол". Постановката беше сред фаворитите за "Аскеер" с девет номинации, но получи едва две награди - за костюми и музика.

Останалите наградени с "Аскеер" са:
 
Поддържаща мъжка роля
Захари Бахаров за ролята на Пип в "Три дъждовни дни", постановка на Владимир Люцканов
 
Поддържаща женска роля
Станка Калчева за ролята на Джанет в "Страхотни момчета", постановка на Владимир Люцканов

Сценография
Васил Абаджиев за "Краят на играта", постановка на Лили Абаджиева
 
Съвременна българска драматургия
Захари Карабашлиев за "Неделя вечер"