Девет фирми усвояват пари по ОП Развитие на човешките ресурси
Девет фирми усвояват пари по ОП Развитие на човешките ресурси / dariknews, архив

Над 77 договора са изпълнени по ОП „Развитие на човешките ресурси" във Варненска област. Тяхната обща стойност е над 8 млн. лева. В момента се изпълняват 9 договора за 1.5 млн. лева. Това съобщи във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя присъства на откриването на пътуващата фотоизложба „С нас те направиха първата крачка и успяха" в морската столица.

Варна е последният от 28-те областни града, през който преминават пътуващите снимки. Изложбата ще остане в града шест дни. Състои се от 40 фотографии, които  разказват човешките истории на съвсем малка част от над 650-те хиляди българи, възползвали се от възможностите по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".  По този начин се представят резултатите от успешни проекти, реализирани в рамките над 140 схеми, финансирани със средства от оперативната програма. Снимките са разположени до Съдебната палата в центъра на града.

Изложбата е финална, но не слага край на програмата, категорична бе Русинова. До момента са се включили над 650 хиляди безработни и заети, които са минали курсове за квалификация, а над 17 000 студенти получават стипендии.

„В момента програмата е активна във всяка една от мерките си. До момента има стартирали над 140 процедури като договарянето на програмата е над 1 млрд. 800 млн. лева.", каза още зам.-министърът. Русинова допълни, че програмата се развива перманентно и е отворена. ‚В момента около 2400 младежи са настанени при работодатели. Имаме намерение до септември да отворим тази програма като възможност и за администрацията.", посочи зам.-министърът.