Делото за прегазената Лора пак започва отначало
Делото за прегазената Лора пак започва отначало / снимка: Impact Press Group, архив

Делото за прегазената на пешеходна пътека Лора отново ще започне отначало, след като Апелативният съд във Варна го върна за ново разглеждане. Издадената от Окръжния съд условна присъда на мотоциклетиста Деян Станчев е отменена и срещу него за трети път ще бъде насрочен нов процес. 

Лора беше блъсната на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на бул. „Осми Приморски полк". Според представените досега в съда експертизи при инцидента Станчев се е движил със скорост не по-малка от 97 км/ч. Първия път той сключи споразумение с прокуратурата за наказание от 2 години „лишаване от свобода”, отложено с 4 години изпитателен срок. Случаят стигна до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане. След процес по съкратената процедура Станчев пак получи същото наказание. Решението беше обжалвано пред Апелативния съд - от една страна, от адвокатите на младежа, които поискаха оневиняване на клиента им, и от друга - от прокуратурата и адвокатите на близките на загиналата, настояващи за нов процес.

Мотивите на апелативните магистрати да отменят присъдата са, че не са спазени редица процесуални правила и тя е опорочена от оценката на приетата повторна автотехническа експертиза, уточняваща мястото на удара и отстоянието между жертвата и мотоциклетиста. Нейното заключение е било подменено от Окръжния съд, след като той е направил нови изчисления. „Направените в мотивите експертни изводи на Окръжния съд  допускат възможността да не  се е случило произшествието, което означава, че са неправилни, тъй като то е обективно съществуващ факт”, обосновава се Апелативният съд. Според  него е имало две възможности - Станчев да бъде оправдан изцяло, тъй като заключението на повторната експертиза го оневинява, или да бъде осъден, ако експертното заключение не бъде кредитирано.

В решението на Апелативния съд е записано, че в новия процес съдебният състав трябва да вземе под специално внимание игнорираните показания на трима свидетели на инцидента, както и да обсъди внимателно заключението на  повторната автотехническа експертиза и при необходимост да бъде назначена нова. Ако Деян Станчев бъде признат отново за виновен, съдът трябва да се съобрази с указанията в отменителното решение на Върховният касационен съд, в което беше препоръчано ефективна присъда.

Решението на Апелативния съд е окончателно.