Деца с увреждания с блестящи успехи с подкрепата на Карин дом
Деца с увреждания с блестящи успехи с подкрепата на Карин дом / commons.wikimedia.org
Деца с увреждания "Карин дом"
84114
Деца с увреждания "Карин дом"
  • Деца с увреждания "Карин дом"

300 деца с увреждания, интегрирани в общообразователни институции и близо 2000 деца и семейства, консултирани и подпомогнати според нуждите им – това е равносметката за 20-годишния живот на варненската фондация „Карин дом”. Тя е създадена от Иван Станчов с идеята да работи по нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето им в домове да бъде прекратено. От учредяването й през 1996 г. в организацията са работили 8 специалисти, а сега екипът се състои от 58 души, половината от които са експерти. Вече 20 години фондацията работи за каузата да дава сила и помощ на деца с увреждания.

„Различното при нас е, че имаме възможност да избираме сами методите и подходите си към децата, да ги изпробваме, докато намерим най-добрите терапевтични практики. Работата е трудна, но резултатите са удовлетворяващи. Не тъжно да работиш в „Карин дом”, въпреки че не можеш да свикнеш с мъката на семействата. Помага им да свикнат със съдбата си. Преди време повече семейства криеха децата си с увреждания, но вече  търсят помощ и съдействие много по-рано”, заяви в ефира на Дарик Звезделина Атанасова.

Екипът на „Карин дом” се гордее с всеки успех на своите възпитаници. Сред тях е Ели, която страда от детска церебрална парализа.Тя е била поверена на грижите на специалистите, когато е била на една година, а днес вече е студентка в Австрия. Друг интересен случай е свързан с момче аутист.

„Доведоха го при нас, когато беше на 3,5 години. Не можеше да играе само, да говори, хранеше се с пасирани храни и беше на памперс. Научихме го да се усмихва, а сега е в 3. клас и е отличник”, разказва Атанасова и допълва, че нея и колегите й терапията на децата е игра и забавление.

Специалистите от „Карин дом” предават опита си на колеги, учители и родители от цялата страна, като само през миналата година са били обучени над 1500 души. Сред използваните практики са „Монтесори”, концепцията „Бобат” за деца с детска церебрална парализа и системата за комуникация „ПЕКС” за деца от аутистичния спектър.

„Карин дом” ще отбележи своя 20-годишен рожден ден през месец юни. Екипът подготвя изненади за всички деца, за които се е грижил досега, и техните родители, разкри Венета Милева.

Неправителствената организация подготвя и конференция на тема „Моделиране на нови услуги за деца с увреждания в България“. Тя ще се проведе на 11 и 12 март в аулата на Икономическия университет.

Лектори на събитието ще бъдат водещи специалисти от Великобритания и България, сред които представители на Фондация „Карин дом“, университетски преподаватели и организации, предоставящи услуги за деца. Входът ще бъде свободен.

Фондацията носи името на братовчедка на своя основател Иван Станчов, която е имала детска церебрална парализа и е починала.