Църквата плаши с протести, ако религията не влезе в училищата
Църквата плаши с протести, ако религията не влезе в училищата / netinfo
С улични протести и шествия заплашиха от Варненската и Великопреславска митрополия, ако религията не влезе като задължителен предмет в програмата за следващата учебна година. От митрополията ще чакат отговор от министерството на образованието до средата на март, след което ще предприемат драстични мерки, обяви отец Стоян от обществен комитет “Православни ценности”. В протестите ще се включат и структурите на ВМРО и “Атака”, които днес застанаха зад искането на митрополията за задължително изучаване на религия в училище.

Концепцията за предмета вероучение предвижда религия да изучават децата от 1 до 6 клас, а учениците от други вероизповедания да избират между алтернативни предмети. Предложението вече е внесено в деловодството на парламентарната комисия по образование.

Опитите на сектите да привличат нови последователите ще продължават, ако вероучението не бъде въведено по-скоро като учебен предмет. Когато децата са запознати с опасностите, по-трудно ще се подадат на влиянието на сектите, коментира отец Стоян. Той обвини местната власт, че преди години са разрешили на евангелската методистка църква да построят храм до училище “Св.св. Кирил и Методий”.

Преди 10 дни Варненската и Великопреславска митрополия обяви учението на индиеца Шри Чинмой за секта и поиска обявеният му концерт в Спортна зала да бъде отменен. Концертът на Чинмой се състоя в събота в “Кемпински Хотел Гранд Ермитаж” на Златни пясъци, където той е отседнал заедно с 400 свои последователи. Преди проявата активисти на “Атака” протестираха срещу присъствието на индиеца в България.