Чевермето във Варна излиза най-скъпо
Чевермето във Варна излиза най-скъпо / Sofia Photo Agency, архив

Във Варна ядем най-скъпото агнешко и купуваме едни от най-скъпите захар и яйца. Това показва седмичната справка за цените на основните хранителни продукти за периода 3-10 август, оповестени от Министерството на земеделието и храните.

По цената на агнешкото морската столица бие останалите градове - 16 лева за килограм при купуването на цяло агне, въпреки понижението от близо 6 на сто през последната седмица. При цена на дребно месото може да се открие в големите търговски вериги по 11,99 лева за килограм.

Първото място по висока цена Варна държи и при яйцата. На едро птичият продукт с най-малкия размер М се продава по 25 стотинки, колкото и в Ловеч, Монтана,Враца, Стара Загора и София. В търговската мрежа яйцата се предлагат на цени от 24 до 31 стотинки, според размера и магазина.

На едро захарта във Варна се търгува по 2,30 лева за килограм - най-висока цена в страната, след Разград (2,35). В търговската мрежа обаче кристалният продукт се предлага по 2,25 лева, което отрежда на Варна по-долна позиция в класирането по този показател.

По отношение на брашното и олиото Варна е в „златната среда". Брашното на варненските борси е със средна цена от 0,98 лева за кг., а олиото - 2,88 лева на едро.

По-евтино от някои други градове е и пилешкото във Варна, с цени на едро за килограм 4,15 лева за замразено и 4,76 за прясно месо. По магазините тук цената варира от 4,59 до 5,30 лева.