плаж бар
плаж бар / ThinkStock/Getty Images
„Черноморският регион - дестинация за устойчиви местни и транснационални туристически продукти” е темата на единадесетия туристически форум, който се открива днес в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Организатори на събитието са Варненската туристическа камара, Община Варна и Министерството на туризма.
 
Черноморският регион представлява пазар с над 330 млн. потребители и общ вътрешен продукт от близо три трилиона щатски долара. Регионът е сред най-големите и важни генериращи пазари в туризма. Според статистическите данни ръстът на приходите от туризма за 2017 г. отбелязва 12 % повишение спрямо предходната година. Само през 2017 г. регионът е посетен от над 118 млн. туристи, а приходите надхвърлят 63 млрд.щ.долара.

Посоката за развитие на туризма в региона е създаване на съвместен Балкански туристически маршрут, целящ промотиране и създаване на комбинирани туристически пакети за Далечния Изток.

Във форума ще участват 14 общини и 12 висши учебни заведения, туристически комплекси, туроператори, хотелиери, ресторантьори и други. Очакват се още представители на посолствата в Южна Африка и Азербайджан. Доклади и презентации ще изнесат изтъкнати учени и експерти в туризма, съобщават от Варненската туристическа камара.