Черно море със 7 победи като гост на Славия
Черно море със 7 победи като гост на Славия / Gong.bg, архив

88 са изиграните до момента мачове между Славия и Черно море от учредяването на ‘А' група през есента на 1948 година. 39 са победите за белите, равенствата са 22, а победите за Черно море - 27. Головата разлика е 124-87 в полза на Славия. Това разказа за Дарик и Гонг футболният статистик на Варна Иван Карабаджаков.

В 44-те си гостувания досега срещу Славия "моряците" са записали 7 успеха, 11 равенства и 26 загуби. Головата разлика е 86-41 за домакините. Първият мач през далечната есен на 1948-а година е във Варна, когато "мораците" печелят с минималното 1-0. В първия двубоя в София през същия сезон Черно море побеждава като гост Славия с 3-1. Тогава хеттрик реализира Недко Недев-Пилето. Това е и първият хеттрик за Черно море в ‘А' група. Същия сезон нападателят на Черно море става голмайстор заедно с Димитър Миланов от ЦДНА.

В последните 7 мача между двата тима Черно море има положителен баланс срещу Славия. След победата с 1-0 на Тича през пролетта на 2008-а с гола на Тодор Колев, "моряците" в следващите 6 мача имат загуба, равен и по 2 победи в София и Варна.

Любопитни моменти:

* Най-резултатният мач между двата тима е през есента на 1985-а година. Тогава Славия побеждава със 7-1. Така белите се превръщат в единствения софийския тим, който е отбелязвал най-много голове на Черно море в 1 мач

*Равенствата в София са 11, най-често са 1-1 (6 пъти). Най-честите загуби в София са 0-1 и 1-3. Победите в София за Черно море са със следните резултати:3-1, 2-0, 2-0, 2-1, 2-1, 2-0, 1-0

*Най-много попадения за Славия в мрежата на Черно море е реализирал Божидар Григоров-11. Най-резултатен за Черно море във вратата на Славия е Стефан Богомилов - 8

* От настоящите футболисти на Черно море голове в мрежата на Славия с екипа на варненци са отбелязвали Георги Илиев - два пъти, Тодор Колев, Ал. Ем. Александров, Лазаров, Манолов и Росен Колев.

Поредният мач между Черно море и Славия е в понеделник от 14.30 часа в София. Мачът е от последния есенен кръг в елитната ни футболна група.