ЧЕРНО МОРЕ ПИШЕ ИСТОРИЯ, КРИВИЯ БИ ШУТА НА МАТЕУС
ЧЕРНО МОРЕ ПИШЕ ИСТОРИЯ, КРИВИЯ БИ ШУТА НА МАТЕУС / netinfo
Черно море стана третият български участник в първия кръг от турнира за Купата на УЕФА. „Моряците” удавиха израелския Макаби Нетаня като на Националния стадион го победиха с 2:0. След равенството в първия мач 1:1, варненският тим наложи своята воля и се класира за същинската фаза на втория по сила европейски клубен турнир. Черно море продължава да пише историята си, с това първо участие в евротурнирите, при това със забележителен успех.

„Моряците” започнаха изключително мотивирано срещата и още в осмата минута поведоха в резултата. Това се случи след феноменален гол на Алекс от 40 метра. Опитният футболист видя излезлият напред вратар и го прехвърли с невероятен шут.

Домакините имаха и доста резонни претенции за дузпа в средата на полувремето, когато Фернандес бе фаулиран в наказателното поле, но реферът от Латвия не отсъди наказателен удар. Макаби опита да натисне малко съперника си в края на първите 45 минути, но удари на Окоча и Газел минаха покрай вратата на Карамфил Илчев.

Титулярният страж на Черно море отстъпи мястото си на почивката на Красимир Колев, като вероятно причината е контузия на Илчев.

Второто полувреме определено вървеше по-добре за Макаби Нетаня, и гостите имаха немалко положения, но Колев и футболистите пред него се справиха по безупречен начин. Периш имаше страхотно положение в 53-та минута да покачи в полза на варненци, но Щраубер отрази удара му с глава. Шехтер, Окоча и почти всички атакуващи играчи на израелския тим опитаха късмета си срещу вратата на Черно море, но „моряците” не се пропукаха.

В 78-та минута влезлият като резерва Рикардо Андре сложи точка на спора, като отбеляза нов хубав гол за Черно море. Центриране от аут линията попадна в наказателното поле, оттам с глава български играч отклони към Андре, и той от ъгъла на пеналта с десния крак от воле прати топката в далечния ъгъл на вратата за крайното 2:0.

Така Черно море се присъедини към Литекс и Левски и ще очаква своя съперник в първия същински кръг за Купата на УЕФА. „Моряците” ще са непоставени при жребия, както и Литекс, а единствено Левски е сред поставените отбори.