НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
Медалът за всеотдайна служба получи капитан Втори ранг Иван Йорданов

Капитан Втори ранг Иван Йорданов от българските Военноморски сили е отличен с най-високата награда на НАТО - медал за всеотдайна служба, съобщи днес командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов.

Кап.Йорданов е служил като щабен офицер в отдел "Разузнаване" на Военноморското командване на Алианса в Нортууд, Великобритания, от 2016 до 2019 г. По думите му за перфектното справяне със задълженията му са му помогнали много знанията и опитът, натрупани в българските ВМС.

Тази висока награда е признание не само за мен, а за българския военен флот, посочи Йорданов.

Той уточни, че след завръщането си в родината е назначен в щаба на ВМС в отдела, който планира развитието и модернизацията на флота.
 

По традиция в края на годината в Адмиралтейството във Варна бяха наградени и изявили се военнослужещи и цивилни. Отличието за "Мичман на годината" бе за Светослав Аврамов от екипажа на корвета "Бодри". Матрос на 2019 г. стана Милчо Милков, ролеви на моторен кораб, който по време на учение, при лоши метереологични условия в открито море, е участвал активно в реална операция по спасяване на хора. Сред цивилните служители на флота бе отличена медицинска сестра Катя Лачкова-Неделчева.

Призът за екипаж на годината бе за моряците от фрегатата "Верни" с командир кап. Втори ранг Теодор Кабаков. През годината корабът е участвал в национални и международни учения. Екипажът е изпълнил перфектно всички задачи без никакви аварии.

"Офицер на годината" стана кап.Първи ранг Камен Кукуров. Той сподели, че службата във флота учи на много неща, които помагат и в цивилния живот. По думите му най-важното умение е работата в екип, защото без хората няма как да се постигне нищо.

NOVA