БСП - Варна твърдо зад Станишев за председател на партията
БСП - Варна твърдо зад Станишев за председател на партията / Дарик Варна, архив

След провеждане на отчетно-изборни събрания почти всички варненски партийни структури на БСП са застанали зад кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Националния съвет на партията. Само в Община Провадия са взели решение да издигнат трима кандидати за поста – досегашния лидер, Георги Първанов и Янаки Стоилов. В районите „Одесос“ и „Приморски“, както и в Белослав, този въпрос не е разглеждан, обяви областният председател на БСП – Варна Красимир Янков. В Девня пък не е проведено събрание, тъй като ръководството на партията не е създало предпоставки за това.

Областната структура на червената партия ще изпрати на предстоящия 48-ми конгрес на БСП 41 делегати, 19 от които са от морската столица. Членовете на столетницата са се обединили около становището, че след конгреса БСП трябва да се мобилизира, да бъде единна, гледайки към предстоящите парламентарни избори, посочи Янков.

На много от конференциите е обсъждан проваленият проект за индустриална зона като възможност за откриване на нови работни места, каза още той. Политикът припомни, че в предходния мандат е била структурирана Национална компания индустриални зони във Варненска област със съдействието на местните кметове на Втрино, Вълчи дол и Суворово. Предложени са държавни и общински терени и дружеството е капитализирано с 10 млн. лв., но след идване на ГЕРБ на власт то не функционира, а парите са пренасочени към финансиране на проекти в Бургас.

Янков коментира и избора на социалиста Франсоа Оланд за президент на Франция. Според него тази победа ще има добър отзвук в партийните редици, тъй като ще има полза за мобилизирането на социалистите и социалдемократите в цяла Европа.

„Той ще бъде гаранция, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат избори на гражданите, няма да има възможност управляващите да окажат натиск и да правят опити за манипулации и фалшификации“, смята областният лидер на БСП.

Той отново подчерта, че позицията на партията е твърдо за проекта АЕЦ Белене. По инициатива на БСП – Долни чифлик е стартирала подписка срещу решението на правителството. За една седмица са събрани 2000 подписа.

Местенето на част от изпълнителната власт извън София Янков определи като „нищоправене“ и поредната PR акция на правителството.