Броят на катастрофите във Варненско расте, все повече са и ранените
Броят на катастрофите във Варненско расте, все повече са и ранените / Sofia Photo Agency архив

44 деца са ранени в тежки катастрофи във Варна от 1-ви юни до 15-ти септември миналата година, съобщават от полицията. Пътните инциденти за периода са 1476. При тях са загинали 5 души, 289 са пострадали.

От началото на тази година до момента на територията на града и региона са регистрирани общо 1393 катастрофи. От тях 239 са тежки със 9 загинали и 279 ранени. В сравнение със същия период на 2011-та броят на тежките произшествия е по-голям с 36, загиналите са с 5 по-малко, а ранените с 39 повече. При тях няма загинали деца, ранени са 35.

Анализът на пътно-транспортната обстановка за територията на Варненски регион показва,че няма изявени места с концентрация на катастрофи с участието на деца и юноши, но независимо от това в някои райони и отсечки от уличната мрежа, рискът от възникването им с участието на пешеходци, в това число и деца е по-голям. Това са така наречените места с повишена потенциална опасност от възникване на пътни инциденти.

За територията на Варна това са районите на училищата, чиито спортни площадки са притегателен център за децата, дори и по време на ваканцията. Опасни зони се явяват и улиците, водещи към морската градина и плажната ивица, също любими места за игра на подрастващите през горещите летни месеци. Анализът в национален мащаб показва, че всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя.