Бразилец написа елегия за Варна
Бразилец написа елегия за Варна / netinfo

Бразилският поет Андерсон Брага Орта, който има огромен принос за разпространението на българската литература в страната на кафето през последните 30 години, написа специално за Фестивала на бразилската култура във Варна „Варненска елегия”. Книгата е двуезична и е издадена с помощта на бразилското правителство чрез посолството в България и със съдействието на Н.Пр. Пауло Воловски – посланик на Бразилия у нас. Подборът на стиховете във "Варненска елегия" е дело на преподавателя в катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Климент Охридски” Румен Стоянов.

Стоянов е работил в Бразилия като дипломат в българското посолство и като преподавател по български език и култура. Превежда поезия и белетристика от испански и португалски на български и обратно. Пише поезия и проза на български, испански и португалски.

Андерсон  Брага Орта е редактор и автор  на предговора на първата книга, преведена направо от български на португалски, без посредничеството на друг език, през 1975 г. – "Обсерватория" на Любомир Левчев. Той е и съпреводач на книгата на Йордан Радичков "Разкази с танец", пусната на бразилския книжен пазар през 2004 г.

Дълги години Андерсон Брага Орта е законодателен директор на Камарата на депутатите в Националния конгрес на Бразилия. Той е първият бразилец, участник в Софийските международни писателски срещи през 1982 г. У нас е познат с творби в два сборника – "Соло за петнайсeт гласа" (1996 г.) и "Съвременна бразилска поезия" (2006 г.).