Борислав Гуцанов: Ще осигурим достъп до обществените поръчки на малките и средни строителни фирми
Борислав Гуцанов: Ще осигурим достъп до обществените поръчки на малките и средни строителни фирми / БСП Варна

За прозрачност при обществените поръчки и облекчаване издаването на строителните книжа настояват членовете на Варненското областно ръководство на Камарата на строителите в България. По думите на местния председател на организацията, инж. Христо Димитров, сред основните притеснения за бранша са и рамковите договори, които изместват от пазара малките и средни фирми. „До 2016 година има подписани 5 такива договора за ремонт и реконструкция на пътната мрежа във Варна за 300 милиона лева.

Настояваме това да не се повтаря и обществените поръчки за строителство да са прозрачни и открити“, заяви той на среща с водача на листата на БСП-Варна, Борислав Гуцанов, кандидата за общински съветник на социалистите, Николай Гочев и независимия кандидат за кмет на града, проф. Анелия Клисарова. „Рамковите договори бяха въведени, за да бъдат преодолeни жалбите по процедурите, което бавеше изпълнението на проектите. Но считам, че най-добрият вариант е тези договори да бъдат раздробени на лотове“, отговори Борислав Гуцанов. Той допълни, че сред приоритетите на социалистите е участие на повече фирми в общинските процеси и разделяне на строителството на ниско и високо.

Инженер Димитров попита кои са основните проекти, които ще реализират социалистите след местните избори, свързани с инвестициите и разкриването на нови работни места в града. „Ние ще продължим да работим за изграждане на новото пристанище, чието проектиране започна с отпускането на 15 милиона лева от правителството на Орешарски. Приоритетно ще стартираме и строежа на кръстовища на две нива на основни пътни артерии в града, околовръстен транспортен ринг, част от транспортен коридор север-юг с втори мост над канала и зелен мост над пътя от Морската градина до Парк-паметника на българо-съветската дружба“, обясни водачът на листата на БСП.

Той припомни, че винаги, когато БСП управлява Варна, в града се реализират големи строителни обекти и се разкриват нови работни места. „Ние можем да съдействаме за подобряване на координацията между институциите, което ще облекчи издаването на разрешителните за строителни дейности“, каза Николай

„В момента 2.6% от бюджета на Общината се формира именно от строителния бранш. Освен, че изграждате цялостния облик на Варна, вие сте хората, които осигурявате работни места, давате хляб на стотици семейства и дори създавате трудови навици“, обърна се към присъстващите на срещата  проф. Анелия Клисарова. Тя допълни, че административните проблеми, с които се сблъскват строителните предприемачи в града са сериозни, но могат да бъдат преодолени с въвеждането на електронни услуги в Общината.

„За да започнем строителство на даден обект е необходимо да минем през различни институции, които да подпишат документи. Издаването им отнема близо две години, което затруднява работата ни. Това е основната причина, поради която във Варна липсват инвестиции и много фирми през последните години насочиха средствата си към други градове. А на града ни са нужни инвестиции, които да носят инвестиции“, подчерта председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България, инж. Христо Димитров.