/ БГНЕС, архив
Делото срещу Веселин Марешки беше отложено за есента заради неявяване на подсъдимата заедно с него в процеса бизнес дама Красимира Колева. 

В три поредни дни трябваше да заседава състав на Варненски окръжен съд по процеса срещу Марешки и Колева, които са обвинени за изнудване чрез заплаха за увреждане на имущество на собственик на пицария „Ред хот” Асен Миланов. Срещу зам.-председателя на НС  е отправено и обвинение за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Чакат Веселин Жеков-Полицая да свидетелства по делото „Марешки”

Адвокатът на Колева заяви, че отсъствието й се дължи на здравословни проблеми и в тази връзка пътуване в чужбина, за което бил информиран твърде късно. Защитата не представи медицински документи, удостоверяващи изложеното твърдение пред ВОС. 

От своя страна обвинението поиска промяна на мярката за неотклонение на обвиняемата – отнемане на внесената парична гаранция в полза на държавата и определянето на по-висока такава. Прокуратурата поиска и изготвянето на съдебно-медицинска експертиза, която да установи, дали действително днешното отсъствие на Красимира К. се дължи на уважителни здравословни причини.

Съдът остави без уважение искането на обвинението за изменение на мярката за неотклонение и назначи съдебно-медицинска експертиза, която да изясни, какво е било здравословното състояние на обвиняемата и дали причините за неявяването й са уважителни.

Делото срещу Марешки тръгва отначало заради отвод

Съдебният състав предупреди, че при следващо подобно поведение на Красимира Колева – отсъствие от заседание без предварително да бъде уведомен съда, което е проява на неуважение към съдебната институция, ще измени мярката за неотклонение.

Поради ангажимент в Специализирания наказателен съд софийският адвокат на депутата не присъстваше на днешното заседание. В искане до ВОС защитата на Веселин Марещки помоли изслушването на вещите лица, изготвили тройна съдебно-психиатрична експертиза с психологическо изследване, да бъде отложено за есента.

Експертизата беше поискана, за да бъде установено, какво влияние е оказала заканата против личността на Асен Миланов върху него, можел ли е той правилно да възприема фактите, които имат значение за делото и можел ли е да дава достоверни показания за тях

Марешки иска прокуратурата да провери има ли политически чадър над него

В заседанието не се явиха и свидетелите, които защитата на депутата поиска да бъдат разпитани отново. Изпратените призовките на Веселин Жеков-Полицая и Калоян Дж. на известните по делото адреси са били върнати в цялост.

Варненски окръжен съд определи резервни дати за заседанията през октомври, ноември и декември и посочи, че забавянето на делото няма да бъде толерирано от съдебния състав.