Без реклами и цветя по козирките
Без реклами и цветя по козирките / Darik Varna, архив

Ежегодни проверки за състоянието на козирките да правят собствениците или ползвателите на сгради във Варна. За това настоява кметската администрация, която отново внесе изменение и допълнение в наредбата за обществения ред.

Промените в документа бяха приети от  местния парламент още преди две години, но по-късно бяха оспорени от областния управител.

Ако този път поправките влязат в сила, ще бъде забранено облицоването на козирките на сградите с каквито и да е материали.Съществуващите облицовки ще трябва да бъдат премахнати в едномесечен срок от публикуването на решението. Ще се забрани също натоварването на конструкцията на навесите с рекламно-информационни елементи, климатици, цветя.

Ако не спазват разпоредбата, нарушителите ще се санкционират - на физическо лице ще се налага глоба от 300 до 700 лв., а на юридическо - имуществена санкция от 600 до 1500 лв.

Въпросът за козирките се подновява няколко години след трагичния инцидент на 2 януари 2008 г., когато козирка уби студентката Гергана Велинова на бул. „Осми приморски полк”. Веднага след инцидента стопаните на сгради бяха задължени да възложат изготвянето на конструктивна експертиза за издръжливостта на навесите. Тогава градоначалникът направи задължителни предписания  към собствениците на рекламни пана и билбордове да проверяват за сигурността при окачването на рекламите.