Архитектът на ФК: Подлезът под комплекса може да стане опасен
Архитектът на ФК: Подлезът под комплекса може да стане опасен / Дарик Варна

Подлезът под Фестивалния и конгресен център крие опасност. Тя не е непосредствена, но трябва да се обърне внимание на съоръжението. Това заяви пред Дарик арх. Косьо Христов, проектирал Фестивалния комплекс и подлеза под него.

Според арх. Христов би трябвало да се направи експертиза, за да се установи състоянието на подземното съоръжение. Откакто е изграден подлезът, нищо по конструкцията му не е променяно. Конструкцията е много мощна, тъй като отворът на подлеза е цели 11 метра. Монтажните греди са доста здрави, но все някъде подлезът ще се пропука и и сигналът ще го има отгоре, където вървят хората, смята архитектът. Специалистът е на мнение,че плочките отгоре не са достатъчно стабилни. Няма да издържат и един ден трябва да се сменят.

Подлезът е правен при изграждането на ФК преди повече от 26 години. За ситуацията тогава арх. Христов си спомня: „Това е нещото, което никой във Варна не е мислил да се прави с подлез. Когато ми възложиха да направя кино, заявих, че първо ще направим подлез и после кино. Трябваше да съберем целия град тук и да прескачат трафика на приморския булевард. Не бях съгласен с това", споделя архитектът.

Архитектът на ФК Подлезът под комплекса може да стане опасен
netinfo

Aрх. Косьо Христов e един от най-успешните варненски архитекти. Знакови за неговото творчество и за Варна са Фестивалният и конгресен център, минералната баня „Гъбата", хотел „Черно море", сградата на бившия Научно-технически съюз, фонтанът с жабите в Морската градина, плувни басейни както във Варна така и в Добрич, кино кино „Добрич" в добруджанския град, много жилищни и обществени сгради. Има реализирани проекти и в Тунис и Либия. Той иновативно използва термални води както в минералната баня „Гъбата", така и за отопление в сградата на Научно-техническия съюз.

През годините Косьо Христов е бил и главен архитект на Варна. Според него транспортът на града не е решен. Без метро или монорелсов скоростен транспорт не бива да си харчим парите, смята архитектът, проектирал стотици сгради и съоръжения у нас и в чужбина.

Има една мода с моловете, които убиха развитието на градовете, казва още архитектът. Бележитият варненец припомня една своя стара идея - екотермалните води под Варна могат да се използват за затопляне на пясъка и морската вода край брега, като отдолу бъдат прокарани тръби. Така в ранна пролет и късна есен ще може да се плажува. Според арх.Косьо Христов това е една разумна идея, която ще докара целогодишна заетост в хотелите. А в момента подземният воден ресурс се разхищавал.

Тази година арх. Косьо Христов навършва 90 години. Във връзка с юбилея му снощи във Варна бе открита ретроспективна изложба с негови документални материали, оригинални чертежи, проекти, концепции и рисунки. Екзпозицията е подредена в Дома на архитекта.

При откриване на изложбата заслужилият творец бе удостоен със специалната награда на Съюза на архитектите в България „Златен капител". Арх. Косьо Христов е носител и на много други отличия, между които орден „ Г. Димитров" за ФКЦ и Награда „Варна".

Архитектът на ФК Подлезът под комплекса може да стане опасен
netinfo

Още един от проектите на арх. Христов - зала за 20 000 зрители, до която да има пристанище.