Апелативният съд ще разгледа жалбите на обвинени в тежко престъпление
Апелативният съд ще разгледа жалбите на обвинени в тежко престъпление / netinfo
Апелативният съд във Варна насрочи за идния вторник разглеждането на жалбите на адвокатите на Дончо Славов на 32г. и Петър Петров на 37г., срещу определения на Добричкия окръжен съд от миналата седмица, с което мъжете бяха задържани в ареста.

Двамата са привлечени като обвиняеми за извършване на две тежки престъпления – отвличане на Иван Иванов и изнудване на баща му Йордан, съпроводено със заплахи за убийството на сина.

За да определи най-тежката процесуална мярка за принуда съдът се е съобразил с многобройните доказателства и експертизи, които обосновават предположението, че Дончо и Петър са извършители на престъпленията, в които ги обвиняват.

Събраните материали и показания свидетелстват, че престъпленията са били обмисляни и планирани в детайли. Отвличането на сина на добричкия бизнесмен, извършена но 7 януари миналата година е било предшествано от подготовка на къщата в едно добричко село, където е бил отведен. По-късно ДНК експертиза установява със сигурност, че именно в този дом е бил държан заложникът. Отвличането е било извършено в съучастие с трето лице, за когото се знае, че заедно със Славов са следили както Иван, така и негови близки.

Престъпленията са тежки по смисъла на закона и за тях се предвижда наказания от 3 до 10 години затвор за отвличането и от 5 до 15 години за изнудването.