Апелативна прокуратура-Варна работи по 5 сигнала за изборни нарушения
Апелативна прокуратура-Варна работи по 5 сигнала за изборни нарушения / снимка: prb.bg

От началото на предизборната кампания в Апелативната прокуратура във Варна са образувани 5 досъдебни производства за изборни нарушения, информират от Върховната касационна прокуратура.

За нарушения против избирателните права на гражданите общо в страната са образувани 59 досъдебни производства. Данните са към 20 часа на 4 октомври.

Апелативната прокуратура във Варна е с най-малко образувани досъдебни производства за изборни нарушения. В АП-София са най-много - 19. Във Велико Търново са 13, а в Пловдив и Бургас - по 11.

15 са сигналите, изпратени до други компетентни органи, сред които ЦИК и Сметната палата. Образуваните проверки са 384, а постановените откази - 267.

Двама вече получиха осъдителни присъди. Прокуратурата е повдигнала обвинение на 45-годишен мъж от град Кнежа за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Районният съд на Кнежа е постановил шестмесечна пробация за извършителя.

Прокуратурата е повдигнала обвинения и на 62-годишна жена от Плевен за купуване на гласове Районният съд на Плевен е постановил 1-годишна пробация за извършителя.