Аксаково с изцяло нова канализация
Аксаково с изцяло нова канализация / Дарик Варна, архив

Аксаково реши проблемите си с градската канализация за следващите поне 40 години. Строителните дейности по обект „Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в град Аксаково” приключиха, а след месец в общината ще бъдат готови и с окончателния отчет, съобщи на пресконференция инж. Красимира Дянкова, ръководител на проекта.

Той се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г. ”. Бенефициент по проекта е Община Аксаково, с асоцииран партньор „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД.

Общата стойност на проекта е 13 482 600,20 лева, от които безвъзмездната помощ е 12 559 042,09 лева. Община Аксаково участва във финансирането с  923 558,11 лева.
В резултат на реализирането на проекта изцяло е изградена канализационна система, намален е броят на авариите и  загубите на вода във водоснабдителната система, трайно е подобрено качеството на ВиК услугите, отчете инж. Дякова. По думите й, най-голямото предизвикателство е било да не бъде спиран градският транспорт по време на строителните работи.

В рамките на проекта е извършено следното:
Реконструирана е съществуващата канализация за битова  вода – полагане на нови тръби с по-голям диаметър - по улици „Г. Петлешев”, „Добруджа” , „Капитан Петко Войвода”.
Изградена е  дъждовна канализация  по ул. „Г. Петлешев”, ул. „Кап. Петко Войвода”, ул. „Добруджа”.
Изградена е нова канализация за битова  вода – по улиците, където няма такава или не  е функционираща -  участъци в квартал „Самолета”, участъка м/у ул. „Роза” и ул. „Марциана” на локална ул. „Г. Петлешев”, местност „Край селото”, ул. „Боряна”, „Грозден”, „Тревен”, „Тракия”, участъци от ул. „Странджа”, „Здравец”, „Извор”, „Панайот Хитов”, „Марциана”, „Побити камъни”, „Велико Димитров”, „Ивайло”.
Цялостно е подменена водопроводната мрежа и съоръженията към нея по улиците, където е изграждана или реконструирана канализацията.
Старият водопровод е изключен от работа, изградени са нови водопроводни и канализационни отклонения за имотите, попадащи в обхвата на задачата.

Положени са нови тръби  с обща дължина около 30 километра.
След приключване на строителните работи са възстановени изцяло асфалтовите настилки по улиците, както и съществуващите тротоари.
Изградената дъждоприемна канализация е заустена повърхностно в съществуващото дере.
След приключване на основните дейности по проекта, е възстановена асфалтовата настилка по цялото трасе, под което е монтирана новата водопроводна и канализацианна инфраструктура.
В Аксаково се надяват новата дъждовна канализация да поема дори и най-проливните дъждове.