85 % от жените отлагат раждането заради липса на подходящ партньор
85 % от жените отлагат раждането заради липса на подходящ партньор / Dariknews.bg

Най-честата причина жените да отлагат своето майчинство не са финансовите възможности или образованието, а липсата на подходящ партньор. Такъв отговор са дали 85 % от анкетираните в социологическо проучване, а данните обяви във Варна ин витро специалистът д-р Георги Стаменов. В морската столица той и негови колеги от профилирани клиники в София, Пловдив, Русе, Плевен, Шумен и Тутракан в рамките на три дни ще отговарят на въпроси и ще съветват двойки с репродуктивни проблеми.

„Да намериш човек до себе си става все по-трудно в този свят, в който уж комуникациите са толкова развити. При мен често идват жени на 45 години и казват, че искат бебе, защото наскоро са открили подходящия партньор“, коментира д-р Стаменов. Тази вечер от 17 ч. във Фестивалния и конгресен център той ще представи проекта „Майка навреме“, чиято цел е да образова жените как да съхранят фертилитета си.

85 % от жените отлагат раждането заради липса на подходящ партньор
netinfo
Повече от 100 варненски двойки са се записали за консултации със специалисти в рамките на инициативата  „Искам бебе ... Защо се бави?“. Кампанията, която продължава от 10 до 12 юли, е по инициатива на местния общински съветник Костадин Костадинов и с подкрепата на фондация „Искам бебе“. Нейният председател Радина Велчева смята, че  хората във Варна са изключително отворени към темата, докато в други градове се притесняват да говорят за проблемите си. Като пример тя посочи Павликени, където нито една двойка не е поискала финансиране за ин витро процедури от общинския фонд и цялата предвидена сума е останала неусвоена Организацията е инициатор на създаването на 41 общински фонда, чийто общ бюджет възлиза на повече от 600 000 лева годишно.

2 073 двойки от Варна са кандидатствали пред държавния фонд от неговото основаване през 2009 г. Средната възраст на жените е около 38 години, а успеваемостта е 25 %. 145 000 двойки искат, но не могат да имат деца, показват данните на организацията.

Ниската раждаемост е най-големият проблем на България и затова организирахме кампанията „Искам бебе... Защо се бави?“, заяви Костадин Костадинов. Той призна, че заедно със съпругата си също са имали проблем с второто си дете и първата крачка е била най-трудната, тъй като не знаели как да походят и към кого да се обърнат.

„Раждаемостта в България спада с всяка изминала година и в момента тя е по-ниска от 1881 г., когато 2 млн. души са имали по-висока раждаемост отколкото над 7 млн. души сега. Всяко българче ни е важно, защото от това зависи оцеляването на българския народ, а и на българската държава. Защото народи без държави има, но няма държави без народи“, коментира Костадинов.

От „Искам бебе“ ще настояват общинският фонд на Варна от следващата година да финансира ин витро процедурите на всяка двойка с по 3 000 лева, вместо с досегашните 2 000 лева. Фондацията е изпратила предложения до всички общини във Варненска област да създадат свои фондове, но досега не са получили отговори.