6 години затвор при купуване на вота, искат от НДСВ
6 години затвор при купуване на вота, искат от НДСВ / netinfo
До 6 години затвор за купуване на гласове - това е едно от предложенията на НДСВ за "изчистване" на изборния процес, съобщи Венелин Дяков, областен координатор на НДСВ - Варна по време на дискусия "Да спасим почтеността на изборите в България".

Изборите да се провеждат в делничен ден, да се опрости процесът на гласуване и да се въведе единен електронен списък на гласоподавателите. Това са друга част от промените в избирателния закон, зад които НДСВ застава, подчерта Яни Янев, заместник-председател на Парламентарната група на НДСВ. От партията искат още гласуването да стане задължително, като преди това да се проведе национален референдум, в който гражданите да се произнесат дали са съгласни с подобна идея. Ако предложението не срещне одобрение, е нужно да се въведат данъчни облекчения за хората, които дават своя вот, допълват от НДСВ.

“Жълтите” предлагат чрез издаване на електронно удостоверение, избирателят да има право да гласува навсякъде в страната, а не само по постоянен адрес. Получаването на подобно свидетелство обаче ще се отбелязва в електронната система и така, ако същият човек се опита да си издаде второ на друго място, системата веднага ще покаже, че удостоверение вече е издадено. За да има електронна система навсякъде, всички избирателни секции трябва да са снабдени с компютри и интернет, което според Яни Янев не е непостижимо.

От НДСВ настояват още:

- да се засили наказателната отговорност за тези, които купуват и продават гласове и да им се налагат дори парични санкции;

- да се забрани внасянето на мобилни телефони в стаичката за упражняване на вот;

- партиите да се финансират изцяло от държавния бюджет и да нямат право да получават дарения от търговци, фирми и др. юридически лица;

- държавната субсидия за партиите да стане най-малко 5% от минималната работна заплата за всеки получен глас на парламентарни избори;

- партиите, за които Сметната палата установи, че нарушават системно правилата за финансиране, да не бъдат допускани до участие в избори и даже да бъдат закривани.

Според Аспарух Панов от Фондация “Фридрих Науман” основните причини за засилващата се тенденция на купуване на изборни гласове, са главоломното увеличаване броя на партиите; появата на т.нар. “независими кметове”; както и раждането на бизнес партиите.