/ БГНЕС
От 1 до 30 ноември в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци
41 души са загинали при пътни инциденти са регистрирани във Варненско за първите 10 месеца на годината. Ранените на пътя са 735, отчетоха от местната полиция.

Шофьор уби младеж на пешеходна пътека край Варна

Броят на регистрираните пътни инциденти от началото на годината е 2250, с 368 по-малко от същия период на 2018 г. Сред установените нарушения има  2217 превишения на скоростните режими, 634 неправоспособни водачи, 305 души са управлявали автомобили след употреба на алкохол, а 77 - след употреба на наркотични вещества.

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на водачи и пешеходци, участващи в движението по пътищата на България през зимния сезон, към тяхното безопасно поведение и шофиране, както и към толерантността им на пътя.

Мъж е с опасност за живота след катастрофа във Варна

И през тази година акцията ще започне на 1 ноември и ще продължи до 30 ноември, като ще протече в три основни етапа. От 1 до 10 ноември вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на водачите на пътно - превозни средства - велосипедисти, водачите на превозни средства с животинска тяга. Мотото на този етап е „С безопасно пътно превозно средство през зимата“.

Вторият етап - от 11 до 20 ноември акцентира върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Ще протече под надслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”.

Двама души пострадаха при катастрофи във Варненско

В рамките на този етап ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП - 17 ноември. В рамките на третия етап - от 21 до 30 ноември - кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на техните автомобили, както и готовността им за движение в зимни условия. Мотото на този заключителен етап е „Безопасно шофиране през зимата“.

Верижна катастрофа с 8 коли във Варна

Шефът на сектор Пътна полиция главен инспектор Камбуров припомни, че според ЗДвП, за зимата, всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с не по-малко от 4 мм дълбочина на протектора.