29 000 лв. събрани по време на „Усмихни се, Карин дом“
29 000 лв. събрани по време на „Усмихни се, Карин дом“ / netinfo

29 000 лв. събраха организаторите на фестивала „Усмихни се, Карин дом“, който се проведе между 18 и 20 септември във Варна. Събраната сума е за подкрепа на децата със специални нужди, като средствата са от дарения за вход, участие в благотворителна томбола, лични и корпоративни дарения.

Директорът на Карин дом Мариана Николова изказа благодарности към екипа, участвал в организацията и всички варненци, които припознаха Карин дом като своя кауза. Всички те, обединени в гражданска общност, спомогнаха една голяма мечта да стане реалност. В писмо до организаторите Николова хвърли светлина и за начина, по който събраните средства ще бъдат използвани.

„Основната цел на това събитие беше да събере средства за терапията на децата, посещаващи Карин дом и да запознае варненци с дейността ни. Средствата, които се събраха през трите дни на фестивала, възлизат на  29 000 лв. Тези средства ще ни помогнат да разкрием  две  нови групи  за терапия“, сподели директорът на Карин дом.

Първата група ще е за така наречените Малки + (за деца с проблеми от 0 до 4 г. като добавена услуга към програмата Ранна интервенция). Групата включва  8-10 деца, които  ползват услугата Ранна интервенция в Карин дом. Занятията се провеждат два пъти седмично с продължителност 3 часа. Групата има водещ - логопед и един консултант от Ранна интервенция. Родителите или роднини (грижещи се) за децата ще присъстват на групите и ще бъдат ефективно обучени да изпълняват широк набор от стратегии и интервенции. Тяхната роля в групата ще бъде медиаторска. Професионалистите ще  подкрепят родителите в осигуряване на ресурси, идеи и информация за нужди, специфични за техните приоритети. Това ще  им помогне   да бъдат по- мотивирани и по-уверени да вземат самостоятелни решения за детето си  и  за своя собствен живот.

Втората група е за терапия на деца с комплексни нужди (деца с двигателни проблеми, церебрална парализа и съпътстващи състояния). В нея бъдат обхванати 10 деца. Ще се провежда два пъти в седмицата (вторник и петък) от 9.00 ч. до 11.30 ч. Групата има водещ  логопед и асистент логопед, както и други специалисти – рехабилитатор и музикотерапевт. Асистенти и родители ще се включват в отделни сесии от дневната програма или през цялото време.Дневната програма ще се състои от: комуникативна група (сензорна приказка/ история, запознаване със света около тях), ПОКСС /превръщане на очакванията в комуникация чрез сензорни стимули/. За всяко дете ще има индивидуално подбрани стимули, музикотерапия и  арттерапия. Продължителността на сесиите ще е от 20 до 30 минути, като общата продължителност на дейността е 4 часа. За нуждите на тази група ще се закупят и специални помощни средства като специализирани столове, сензорни и дидактични материали и много други.

„Усмихни се, Карин дом“ несъмнено се превърна в едно от най-значимите събития на годината, а организаторите след кратка почивка ще започнат работа по второто издание, което се надяват да събере повече средства и да предложи на варненци още по-големи забавления в слънчевата градина на Карин дом.