200 къщи в „Максуда“ предстои да бъдат съборени
200 къщи в „Максуда“ предстои да бъдат съборени / снимки: Дарик Варна

Около 200 незаконни къщи във варненското циганско гето „Максуда“ предстои да бъдат разрушени в следващите месеци, заяви кметът на район „Младост“ Христо Христов. В края на миналата седмица изтече срокът за доброволно събаряне на 51 постройки и предстои процедурата по принудително събаряне. В администрация има още 150 преписки за къщи, вдигнати без необходимите разрешения. Голяма част от тях са разположени върху дерето, което преминава покрай гетото.

В район „Младост“ днес започна събарянето на опасни общински къщи, в които са се самонастанили цигани. Акцията стартира от ул. „Страцин войвода“. До напрежение не се стигна, тъй като обитателите предварително се бяхa изнесли и никой от тях не се появи. В първата къща, който беше бутната, сa били регистрирани 22 души. Живущите в района ги описват като конфликтни хора, които често ги заплашвали с ножове и брадви. Според тяхна съседка циганка обаче семействата са били „добри хора, но тонът им е висок“. „Отидоха на квартири от немотията на България – че никъде не са на работа. Събарят ги и ги оставят на пътя“, емоционално разказваше жената. 

200 къщи в Максуда предстои да бъдат съборени
netinfo

Общо 8 общински къщи, определени от експерти като опасни, ще бъдат съборени тази седмицa. От други 25 предстои да бъдат изведени самонастаналите се в тях обитатели. 

200 къщи в Максуда предстои да бъдат съборени
netinfo

„За събарянето на постройките живущите в тях бяха предупредени още през есента на 2013 г. Дадохме им 9 месеца толеранс. Всеки български гражданин, който няма собствено жилище, си наема квартира, а някои плащат дълги години кредити. Това тук не може да продължава така и имаме амбицията да решим проблема. Не виждам дискриминация и расизъм в спазването на закона“, коментира Христо Христов. От думите му стана ясно, че чакащите в район „Младост“ за общинско жилище са 750 души.