160 млн. лв. ще струва стадион „Варна”, завършват го през 2011 г.
160 млн. лв. ще струва стадион „Варна”, завършват го през 2011 г. / снимка: www.sportcomplexvarna.com
160 млн. лв. е прогнозният размер на инвестициите в новия стадион „Варна”. Сумата може и да нарастне заради инфлацията, обвиха днес пред журналисти изпълнителят Project Management Company и инвеститорът „Спортен комплекс Варна” АД, в което 65 % от акциите са на „Химимпорт” АД, а останалите 35 % на Община Варна. Съоръжението трябва да бъде завършено най-рано през 2011 г. като в момента е на фаза технически проект.

Строителството се очаква да започне през есента и да продължи 26 месеца. Още година ще е нужна за преместването на инфраструктурата. Нови 5 трафопоста ще бъдат изградени, за да поемат нуждите на новия стадион. За покрива му ще отидат 2800 тона метални конструкции. При монтажа им вероятно ще бъдат използвани чуждестранни специалисти, тъй като такива в България няма, съобщи инж. Красимир Македонски - изп. директор на Project Management Company, която менажира строителството. Той се оплака и от липсата на определени материали, които не могат да се намерят на българския пазар и също ще бъдат внасяни от чужбина.

Продължават разговорите със собствениците на парцели около стадиона, които „Спортен комплекс Варна” АД иска да придобие. До този момента са финализирани две сделки, съобщи председателят на съвета на директорите на дружеството Николай Николаев. Корпоративният секретар на ТИМ добави, че предстоят да се добият още пет имота, ако бъде договорена продажбата от притежателите им.

Компанията чрез „Химимпорт” е инвеститор и на лекоатлетическия стадион „Младост”. За да отговаря той на международните изисквания са нужни още 4 дка за помощни игрища. Постъпки за тях са направени вече пред Община Варна. Въпросният терен се намира от дясната страна на стадиона и без него той ще бъде обикновено квартално игрище, заяви Николаев. Предвидените инвестиции за него са 38 млн. лв. Съоръжението е предвидено за повече от 2000 зрители. Към него ще има и хотел и търговски център. Базата ще може да се ползва от всички варненци, когато там няма състезания.