15 учредиха ВМРО-НИЕ във Варна, издигат кандидат за кмет

15 учредиха ВМРО-НИЕ във Варна, издигат кандидат за кмет
15 учредиха ВМРО-НИЕ във Варна, издигат кандидат за кмет / снимка, архив: Sofia Photo Agency

ВМРО-НИЕ вече има партийна структура във Варна, след като в четвъртък 15 души учредиха местната организация. Тя се оглавява от Антон Апостолов, а целта й е да спечели мандати в Общинския съвет на изборите следващата година. На тях партията ще издигне и собствена кандидатура за кмет.

Дейността на старата партия в морската столица досега може да е била активна, но не е била сериозна, след като не са успели да намерят положителния подход към варненци и да вкарат съветници в местния парламент, коментира лидерът на  ВМРО-НИЕ Петко Атанасов, който пристигна във Варна за учредяването на градската структура. Според него преди разцепването си ВМРО не е могло да излезе от амплоата на хора, които правят само факелни шествия и развяват байряци.

Българският национализъм винаги е била „за” и никога „анти”, каквато политическа реторика използваше старата партия, заяви Атанасов. Той обясни отделянето преди година от ВМРО-БНД с това, че част от членовете вече не виждали смисъл да работят за лидер, който не може да надскочи сянката си.

Новата партия вече имала собствени структури в почти всички областни градове в северна България. През октомври предстояло учредяване на организация във Велико Търново, след което клубове ще бъдат създаване и в по-малките общини.

Амбицията на ВМРО-НИЕ е някой ден да управлява България, а не да е партия, която има няколко депутата и това да е най-големият й връх. На избори ще се явяваме самостоятелно. Ако на места участваме в коалиции, в тях ще имаме водеща роля и ще бъдем равностойни партньори, каза още Петко Атанасов.