12 години затвор за мъж, разстрелял съпругата си с ловна пушка
12 години затвор за мъж, разстрелял съпругата си с ловна пушка / Дарик Варна, архив

Варненският окръжен съд присъди 18 години лишаване от свобода на Пламен Панайотов от село Нова Шипка, община Долни Чифлик, затова, че на 2 април тази година разстрелял с ловна пушка майката на двете си деца – 35-годишната Силвия. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата. Мъжът е признал вината си. Съдът намали с 1/3 наложеното наказание и с това размерът на присъдата стана 12 години "лишаване от свобода". 41-годишният Пламен е осъден да заплати на всяко едно от децата си (на 10 и на 12 години) по 80 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди. На бащата на Силвия осъденият ще дължи 30 000 лева обезщетение.

Бившият горски надзирател останал без работа в началото на тази година. Това влошило отношенията между двамата съпрузи. Силвия започнала работа като помощник готвач във Варна, което довело до допълнително изостряне на взаимоотношенията в семейството, сцени на ревност, скандали и побой над съпругата. Силвия взела решение да се премести да живее във Варна и да вземе двете си деца. На 2 април тази година, заедно с брат си отишли в Нова Шипка, за да приберат багажа и децата.

Това вбесило съпруга, който взел от металната каса съхраняваната ловна пушка, заредил я с ловни патрони и не дал никакъв шанс на жена си след 2 изстрела в главата. Едното от децата било в съседната стая и извикало за помощ. Близките предотвратили опита на Пламен да сложи край и на своя живот. Тежката контузия в мозъка, предизвикана от изстрелите в главата, причинила за няколко минути смъртта на младата жена.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.