/ Община Габрово
Ученици от Първо СУ "Свети Седмочисленици" в Търговище в партньорство с фондация "Open Space" представят България в международен проект "Мистерията на изкуството и спорта".

Дейностите се провеждат в Амасия, Турция, по програма "Еразъм +", съобщиха от училището. Десет дни, заедно с младежи от Италия, Испания, Латвия, Румъния и Турция, търговищенци споделят интересите си в областта на изкуствата и спорта.

Успех: Дете от Търговище със супер златен медал на министъра на външните работи на Япония

Учат се как могат да са полезни за екипните взаимоотношения и интегрирането на хора със специални потребности. Темите и дейностите отразяват общата загриженост към проблемите на младите хора.

"Опитваме се да стимулираме интереса и мотивацията на младежи със специални потребности към творчество", казва Анета Милева - един от ръководителите на българската група.

Организират се театрални работилници, изработват се кукли, хвърчила, младежите се учат на езда, спортуват. Невероятно е да виждаш как общуват младите хора. Работният език е английски, което позволява на участниците да практикуват и развиват и езиковите си умения, допълва другият лидер на групата - Галин Господинов.

Учениците от Първо СУ имат богат опит в международни младежки проекти и обмени, финансирани по европейки програми и това им помага да осъзнаят своята роля като граждани на Европа. На финала те ще получат Youthpass сертификати за участие с регистрационен номер от Европейската комисия.
БТА