/ iStock/Getty Images
Дегустация на вина и домашни мезета ще има на 14 февруари в търговищкото село Макариополско. Организатор на празника, в който местните хора ще почетат Свети Трифон и ще зарежат ритуално лозите, е Народното читалище "Минчо Иванов - 1912", заедно с кметството в селото, разказа за БТА секретарят на културната институция Цанка Димитрова.

Денят на лозаря ще събере жителите и гостите на едно от големите села в общината край лозовите масиви на входа на населеното място. Макар и понамалели като площи през последните години, тук все още има добри стопани, които се грижат за лозята си. Повечето от тях са частна собственост, а най-често отглежданият сорт е каберне, допълва Димитрова. Затова и червеното вино е най-предпочитано за производство от местните хора. Но има и табиетлии, които си правят и бели вина, и розе, разказва организаторът.

Ще бъде пресъздаден обичаят зарязване на лозя, а по обяд ще започне и надпреварата за най-добър винар. Такава се организира за поредна година. Всеки участник трябва да предостави вино от реколта 2021 г., като донесе проба от 500 мл. в читалището. Най-нетърпеливите и уверените своя майсторлък вече са оставили свои производи. Фолклорната група към читалището ще поздрави участниците и гостите с избрани песни, посветени на празника. За първи път ще има и изложба "Мезето на дядо". В нея местните ще покажат кулинарните си умения при производството на домашни суджуци, пастърми, саздърма и сланина. Жителите на Макариополско, които отглеждат домашни животни, имат запазени рецепти.

Димитрова сподели, че най- предпочитана и успешна е предаваната от поколения за домашна сланина. Продуктът се нарежда в дълбок съд и се посипва обилно със сол, реди се на редове, като се завършва със сол. Престоява две седмици. Вади се от солта и е готова за консумация. По желание може да се опуши, като преди това се потапя във вряща зелева чорба за около три минути и се суши. Може да се отупа в подправки - червен и черен пипер, шарена сол, или според предпочитанията на семейството.

В Макариополско най-предпочитан е домашният телешки суджук. Местната рецепта е на всеки килограм смляно телешко месо да се сложи по 22 гр. сол, 4 гр. кимион, 7 гр. чубрица и 5 гр. смлян черен пипер, допълва Димитрова.

И понеже всеки има своя тайна за вкуса, организаторите са посочили условие участниците да придружат домашните деликатеси с рецепта за изложбата.
 
БТА