По повод предстоящите Великденски празници инспекторите от Агенцията по безопасност на храните провеждат масови проверки за спазване на изискванията при производство, транспортиране, съхранение и продажба на яйца и агнешко месо.
„Вече са проверени складовете и цеховете за приемане и пакетиране на яйца", информира директорът на местната структура на Агенцията по безопасност на храните д-р Генади Ганчев и допълни, че към момента няма установени нарушения.
Яйцата в търговската мрежа трябва да са придружени със съответните документи за произход, да са маркирани с номера на производителя или центъра за опаковане, а върху опаковките им трябва да е отбелязан минималният срок на трайност.
„Агнешкото месо трябва да се добива, съхранява и транспортира при подходяща температура и съобразно хигиенните изисквания. То трябва да е придружено с документи за произход, а върху него да има идентификационен печат с информация за държавата, в която е произведено и за номера на предприятието", каза още д-р Ганчев. Той призова гражданите да купуват продукти само от регламентираните търговски обекти.
По време на празничните дни ще има дежурни инспектори на всички областни дирекции по безопасност на храните.