Запрашаване над нормата
Запрашаване над нормата / netinfo
Фини прахови частици и общ суспендиран прах над нормата отчетоха пунктовете за мониторинг в района на община Стара Загора.

Пожарите в съседните общини са причина за силното задимяване в града,където Автоматичната Измервателна станция отчeтe 1,75 пъти превишение на средноденонощната норма от 55 микрограма на кубичен метър за фини прахови частици.Най-силно е запрашаването , регистрирано от пункта в с.Змейово-1,83 пъти.

По показател общ суспендиран прах превишение от 1,22 пъти на средноденонощната норма е отчетено от пункта на РИОСВ – Стара Загора и от 1,04 пъти от пункта на РИОКОЗ – Стара Загора.

Има завишаване стойностите на азотни оксиди над обичайните фонови нива, но те са под алармения праг от 400 микрограма на кубичен метър. Слабо завишени са стойностите на въглероден оксид над фоновите нива ,отчитат от автоматичният пункт в Стара Загора.

Експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Стара Загора продължават да следят данните от пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в региона.