/ netinfo
За втора години ще отвори врати „Училище за карикатура” в Казанлък по време на традиционните Чудомирови празници. Школото за карикатури ще заработи в Литературно-художествения музей "Чудомир" днес, а децата ще бъдат разделени на две групи.

Първата ще започне занятия в 10:30 часа, а втората в 14:30 часа в зала 4 на Чудомировия музей. Училището ще продължи два дни. Преподаватели ще са известните по цял свят казанлъшки карикатуристи Дечко Николов и Николай Фитков.

Дечко Николов – карикатурист, писател, журналист. Роден е на 13 юли 1940 г. в Плевен. Дълги години е редактор на рубриката „Не съм от тях“ във в. „Искра“. Има множество публикации в непериодичния печат. Автор е на два хумористични романа.

Участник е в над 100 международни конкурса в 30 държави. Има награди от международни конкурси за карикатури. Николай Фитков – карикатурист и скулптор. Роден е на 6 октомври 1958г. в с. Средногорово, Община Казанлък. Има над 85 участия в международни конкурси в 25 страни. Има публикации в периодичния печат и награди от международни конкурси за карикатура.

Основната цел на училището е да повишава познанието на хора от различни възрасти в областта на хумора, сатирата и карикатурата и да създадат свои творби в тази област.

През първия ден на училището на децата ще бъде дадена теоретична информация с демонстрация на различни карикатурни приоми и техники. След което те ще създадат своите карикатури с помощта на организаторите.

През втория ден на училището ще бъде подредена изложба във фоайето на ЛХМ „Чудомир“ на творбите на участниците в „Училище за карикатура“. Жури ще отличи най-добрите автори. Всички участници ще получат сертификат за завършен  клас от училището.

Занятията започват и завършват с биене на автентичен училищен звънец.  Всички участници се записват в училищен дневник. Първото издание на училището през 2017 г. премина при голям интерес, над 100 участника от различни възрасти, с преобладаващо младежко присъствие се включиха в него.

Организатори на Чудомирови празници 2018 са Община Казанлък, ЛХМ „Чудомир“ – Казанлък и Фондация „Чудомир“ – Казанлък.