/ Община Стара Загора
На 25 април, в 20.00 часа, започва първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни бюра, села и обекти. Ще бъдат обработени общо 783 244 кв.м площ.

За обработката на детски площадки, зелени площи, кучешки градинки, улици и площади ще се използва препарата Сайръс 10 ЕВ - инсектицид и акарицид срещу кърлежи, комари, бълхи, мухи и хлебарки, с активно вещество циперметрин. Пръскането ще се извърши от фирма „Контрол-М” ЕООД, Стара Загора, с управител Мариана Иванова.

Обработката на тревните площи в града ще се извърши от един екип на 25 и на 26 април от 20.00 часа, а на социалните и детските заведения ще започне в 8.00 ч. на 28 април, събота. Тя ще се извършва едновременно от два екипа. По време на обработката екипите се придружават от представители на Община Стара Загора, определени със заповед на кмета, които следят за изпълнението на дейностите и присъстват при извършването и приемането на работата за съответните обекти.

Обработката на тревните площи в селата ще се извърши в началото на м. май по отделен график, който започва на 2 май, от 08.00 часа в село Яворово.

Създадена е организация за окосяване на площите, подлежащи на обработка от съответните АБ, Звено „Озеленяване“ и директорите на съответните детски и социални заведения. Със заповед на кмета са определени длъжностни лица, Контролът е предоставен на РЗИ-Стара Загора. Третираните терени трябва да бъдат ясно обозначени от фирмата извършител, чрез поставени на видни места табели.        

Община Стара Загора си запазва правото за промени в графика при наличие на неподходящи климатични условия, за което ще бъде подадена своевременно информация на сайта на общината. Предвижда се ларвицидна обработка на биотопите срещу ларвите на комари в началото на май, а пръскане срещу имаго ще има през м. юни. Втората обработка трябва да приключи не по-късно от м. септември/октомври 2018 г.