Въпросът за кметските наместници в Казанлъшко скара граждани и власт
Въпросът за кметските наместници в Казанлъшко скара граждани и власт / ПРЕС ТВ

С огромен скандал и викове „тоталитаристи, У-у-у-у и искаме си кмета" приключи гласуването в Общинския съвет на Казанлък за избор на кметски наместници в три от селата на общината.


Най- многобройната група от граждани, подкрепящи един от кандидатите за кметски наместници на Голямо Дряново- Никола Камбуров, излезе недоволна от заседанието на Общинския съвет, след като чу резултатите от тайното гласуване на съветниците. С 21 гласа те предпочетоха за кметски наместник да бъде назначена Здравка Илчева, срещу 14 гласа за доскорошния кметски наместник на селото Никола Камбуров.
С най- много гласове за кметски наместник на Горно Изворово съветнците определиха Надежда Пенчева /21 гласа/ срещу Кина Колева-/14 гласа/ и за Средногорово- Коста Меразчиев- 27 гласа срещу Станимир Караджов- 8 гласа.


Напрежението около избора на новите кметски наместници в три от селата на община Казанлък, които с друго решение на съветниците на Казанлък от 12-ти януари, вече не са кметства, а населени места, бе породено от това, че за първи път кметските наместници в Казанлъшко не се назначават от кмета на общината, а за тях бе обявен конкурс. Специална комисия от 5-тима общински съветника трябваше да проведе събеседване с подалите кандидати в Бюрото по труда документи.


В едно от трите села- Голямо Дряново изборът на кметски наместници доведе до напрежение сред жителите на селото, заради предпочитанието на конкурсната комисия спрямо един от кандидатите и желанието на жителите на селото друг да е на този пост.
В специална подписка, инициирана от Инициативен комитет в Голямо Дряново 349 човека настояваха за кметски наместник да бъде назначен досегашният Никола Камбуров. В продължение на 17 години той е бил кмет и кметски наместник на селото. Предложението обаче на комисията от общински съветници и решението на мнозинството съветници след тайното гласуване, бе за другия кандидат- Здравка Илчева. Тя е на 43 години, детска учителка, в момента обаче е земеделски производител. По време на дебатите в Общинския съвет Здравка Илчева не спря да дъвчи дъвка, това продължи да прави и докато даваше интервюта за местните медии.
До сериозния конфликт между жителите на Голямо Дряново и Общинския съвет от една страна и кметът на общината Галина Стоянова се стигна след като председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов отказа да даде думата на представител на Инициативния комите на Голямо Дряново с мотива, че не е по Правилник и искането за изслушване е трябвало да се внесе на Председателския съвет и той да прецени значимостта на желанието за изслушване. Възмутени от това изказване на председателя, жителите на Голямо Дряново реагираха остро. Те реагираха остро и на категоричността на казанлъшкия кмет, че кметството в Голямо Дряново заедно с още две в Горно Изворово и Средногорово следва да бъдат закрити, за да се спази закона. Стоянова се позова на ЗАТУРБ, но категоричността й срещна сериозни възражения от страна на юристите в БСП и в групата „За гражданско управление". Юристите оборваха тезите на казанлъшката кметица с мотива, че в закона основно се казва при какви обстоятелства се разкрива кметство, но никъде не е упоменато задължителното закриване на кметство, ако населението му е под 350 човека. Те призоваха кметицата на Казанлък да не посяга на кметствата, но мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет не се вслуша в препоръките и с 20 гласа взе решение за закриването им. Десет от съветниците гласуваха против закриването на трите кметства- Горно Изворово, Средногорово и Голямо Дряново.
По въпроса не бе взето предвид и разпространеното становище на обществения посредник на Казанлък Катя Киликчиева, която изрази солидарно мнение с юристите по отношение на законовата база за назначаване на кметски наместници и закриването на кметства.
На Киликичиева не бе дадена думата и в Съвета, с мотива, че нейното становище било качено на сайта на Общинския съвет в Казанлък.
На свой ред бившият председател на местния законодателен орган на Казанлък и член на групата на БСП в настоящия -Васил Самарски, призова гражданите от населените места, недоволни от решенията на съветниците за назначаването на кметски наместници, да проведат Общоселски събрания по смисъла на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт. С таен или явен избор вие може да си изберете кметски наместници по този закон, категоричен бе Самарски.
Преди това той „ честити" на жителите на трите села закриването на кметствата им и заяви, че „слава Богу има закони в тази страна". С риторичен въпрос Самарски се обърна към юристите в общината и ги попита какво в случая ще избират съветниците, след като са закрили кметстват, а в Закона за административно-териториалното устройство на Република България / ЗАТУРБ/ пише, че кметски наместници се избират само в кметства?


Възникналият конфликт на последното заседание на Съвета в Казанлък ще се решава и в съдебна зала, след като стана ясно, че поне в едно от трите села на практика няма да може да се назначи кметски наместник, който да си изпълнява спокойно задълженията. Голямодряновци бяха категорични, че не желаят Здравка Илчева да е техен наместник.
Горещият картоф е прехвърлен в полето на кмета на Казанлък Галина Стоянова, която запази самообладание по време на спора.


Във възникналата суматоха веднага след като бяха обявени резултатите от тайния вот на съветниците, не последва гласуване от Съвета на текст, упълномощаващ и задължаващ кмета на Казанлък да назначи за кметски наместници спечелилите в гласуването.
Така въпросът за кметските наместници в трите села остава открит.