ВМРО готви наредба да доброволни отряди по селата в старозагорско
ВМРО готви наредба да доброволни отряди по селата в старозагорско / DarikNews.bg

Общинска наредба за сформиране на доброволчески отряди за опазване на обществения ред в селата в старозагорско подготвят общинските съветници от ВМРО.

Документът ще регламентира дейността на формированията, които ще оказват съдействие на полицията за противодействие на престъпността в малките населени места, обясни областният лидер на партията Кристиян Петков.

Проектонаредбата е съобразена със Законите на МВР и за местно самоуправление.
От ВМРО вече са провели разговори с хората по селата, откъдето са заявили готовност да се включат в доброволческите отряди за противодействие на престъпността.

Няма да има ограничение за възраст, пол, вероизповедание, етническа принадлежност за желаещите. За доброволците обаче ще има образователен ценз. Те ще трябва да имат минимум основно образование.

По идея на в носителите като пилотен проектът ще се реализира първо в село Змейово, където според кмета Никола Пеев проблемите от криминален характер са много.

Бюджетът за изпълнение на наредбата, смята Кристиян Петков, е по силите на общинската хазна. Дейностите в нея можели да се реализират с минимални средства.

Наредбата ще бъде консултирана с органите на МВР и с останалите политически сили, които имат присъствие в Местния парламент, след което ще бъде внесена за гласуване от Общинския съвет, вероятно на февруарската сесия.